Iwanyu – Min plats på jorden

Beskrivning

Musikerna Teta Diana från Rwanda och Gabriel Hermansson från Sverige ger en personlig konsert med traditionella och nyskrivna sånger på kinyarwanda, swahili och engelska. De bjuder eleverna på verkliga berättelser som musikerna själva upplevt: om flykt, att vara ny i ett land, hur de möttes och vad musiken betytt för dem båda.

Medverkande

Teta (sång) är en välkänd artist från Rwanda. Född i Kenya och uppvuxen i Rwanda bor hon nu i Sverige och har precis släppt sitt första album Iwanyu som betyder ”Hem”. Med sin musik har Teta turnerat i Afrika, Europa och USA. Hennes sånger belyser ämnen som ligger henne nära hjärtat, t e x utbildning – Tetas låt ’Tanga Agatego’ om vikten av att gå i skolan är fortfarande en av de mest spelade i Rwanda – och enhet och försoning i minnet av folkmordet 1994 mot tutsierna i Rwanda.

Gabriel (gitarr, sång) är en mångfacetterad musiker och låtskrivare utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Han är en frekvent turnerande gitarrist som spelar i Sverige och hela världen med grupper som Tarabband, Jidder och Karima Nayt Band. I mötet med Teta kände Gabriel att han direkt hittade en naturlig plats för sin sång och sitt gitarrspel trots att han aldrig spelat musik från Rwanda innan de träffades.

 

Om upplägget

Sång/rytm/dans – workshop
I workshopen lär Teta och Gabriel ut sånger från Rwanda och eleverna får med sig nya ordkunskaper på språken Kinyarwanda och Swahili.

Sångerna sjungs till polyrytmiskt klappande och här utmanas eleverna då musiken känns som den går på tvärs mot klapprytmerna.

Eleverna introduceras även i dans från Rwanda och lär sig gemensamt den populära formationsdansen ”Electric slide”.

Workshopen varar i 40 minuter per klass.

Projektet består av workshop + konsert
Det går att göra 1 större konsert med 200 elever eller 2 konserter med 100 elever per dag. På mindre skolor kan även 2 workshops + en konsert på en dag vara ett alternativ. Workshopen sker klassvis med max 4 klasser per dag.

Fakta

Målgrupp

Åk 7-9

Period

23/24

Speltid

50 min konsert, 40 min workshop

Max publik

100 (för konserten) x 2, 1 klass i taget per workshop, max 4 workshops per dag.

Lokal

Samlingslokal, aula eller gymnastiksal för konserten. Lokalen för workshopen behöver vara en öppen golvyta inomhus med stängda väggar. Hela klassen ska kunna stå i en ring

Scenyta

ca 4 x 3 meter

Medverkande

Gabriel Hermansson, gitarr och sång
Teta Diana, sång

Producent

Byggtid/rivtid

60/30 min

Pris

11.000 kr per dag + eventuellt boende. Exempel: 8 klasser med workshop + konsert blir 3 dagar = 33 000 kr + logi. Musikerna utgår från Malmö.

Övrigt

Musikerna tar med egen ljudanläggning.

Pressbilder

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.