När Alef mötte A

Åk F–2

Bokstaven Alef, som är den första i det arabiska alfabetet, bor i ett varmt land men längtar efter att se snö och beger sig därför ut på en lång resa. Efter många strapatser hamnar Alef i det kalla Sverige och möter där A och de andra bokstäverna i Alfabetsstaden. De skrattar till en början och tycker att Alef ser konstig ut, men när Alef och A upptäcker att de har samma förfader (oxhuvudet i det feniciska alfabetet) så blir de vänner.

När Alef mötte A är en vacker, rolig och ordlös tecknad film skapad av den libanesiska konstnären Maya Fidawi efter manus och regi av Nader Hammoud. Berättelsens budskap är att vi inte kan välja vår identitet och utsida, men att vi alla har samma ursprung.

Två svenska och två arabiska musiker har tillsammans arbetat fram musiken. Musikerna håller en introduktion för barnen och illustrerar filmens handling med suggestiva och spännande klanger från Mellanöstern, Balkan och Norden.

Smakprov ur förställningen med artistintervju:

Musik-klipp:

 

 

MEDVERKANDE
Imad Al Tamimi – oud – är självlärd musiker och instrumentbyggare som flyttade från Palestina till Sverige och Malmö för 12 år sedan. Han brinner för arabisk musik och kombinerar spelandet med sitt arbete som gymnasielärare.

Frida Höfling – fiol, hardangerfela och kohorn – är en skånsk folkmusiker, utbildad på Musikhögskolan i Malmö. Frida spelar i många olika sammanhang för både barn och vuxna, bland annat i populära föreställningar för särskolan.

Nils Lidman – saxofon, flöjter – har sitt hjärta i improviserad musik; jazz och folkmusik, speciellt västafrikansk musik som han studerat på plats i länder som Mali och Guinea Conakry. Han älskar att upptäcka nya instrument som han kan lära sig.

Yazan Alqaq – slagverk – är multiinstrumentalisten som växte upp i Syriens huvudstad Damaskus. Efter att ha tagit examen i teater och film vid Ryska akademin i Moskva kom Yazan till Sverige 2013. Han arbetar som teatermusiker.

Fakta

Målgrupp

Åk F–2

Period

ht 22/vt 23

Speltid

40 min

Max publik

80 x 2

Lokal

Klassrum, större samlingssal, gymnastiksal

Scenyta

4 x 3 m

Medverkande

Imad Al Tamimi, oud
Frida Höfling, fiol, hardangerfela och kohorn
Nils Lidman, saxofon och flöjter
Yazan Alqaq, slagverk

Producent

Byggtid/rivtid

60/30 min

Pris

13.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Övrigt

Till föreställningen hör ett pedagogiskt material som innehåller sagan för högläsning, fakta om alfabetens ursprung och övningar för att rita och skriva några bokstäver. Materialet är lämpligt som antingen för- eller efterarbete.

Det är en fördel om det finns filmduk och projektor på spelplatsen.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.