Tips och råd till frilansmusiker som önskar söka till SPELA för UNGA
På den här sidan delar vi med oss av sådant som kan vara bra att ögna igenom och ha med sig innan man ansöker om att komma med i UNGA Musik i Syds utbud och webbkatalog. Vi kräver givetvis inte att du ska läsa allt. Se det som en inspirations- och stödsida med mer matnyttig info bara.
Vi söker särskilt:
- Sångrelaterat
Nationellt har man lyft en oro för att viktig kunskap och kompetens kring barns röster och tonlägen, sjungande och gemensamma sångstunder håller på att sina från förskolevärlden på grund av brister i lärarutbildningarna. Under 2019 och 2020 satsar därför UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum på barns röster och sång, vilket också kommer att sätta sin prägel på vårt utbud. Lucia har lyfts som en högtid att rikta in delar av satsningen på och att sjunga med barn inom olika genrer, som jazz, folk- och världsmusik, pop, konstmusik och visa.
- Produktioner för de yngsta
Vi söker fler högkvalitativa musikupplevelser för de allra yngsta barnen (1–3 år) och även för bebisar med föräldrar.
- Utomeuropeisk musik och kultur
Arabiska har gått om finskan som näst största modersmål i Sverige. Persiska och somaliska är andra utomeuopeiska språk som ökar snabbt. På vår senaste utbudsdag lyftes det önskemål från en referenselev om fler orientaliska inslag i vårt utbud. Det önskemålet tar vi gärna fasta på.
Tips från våra UNGA-producenter
- Det är viktigt att musiken är i centrum. Öva mycket på musiken, den måste sitta.
- Experimentera och lek med musiken.
- Läs igenom läroplanen för de årskurser/åldrar du ska spela för.
- God kontakt med barnen är viktigt, titta på dem när du spelar, tänk att du vill möta dem på riktigt.
- Öppna upp för barnen att vara delaktiga, röra sig, sjunga med eller på annat sätt interagera.
- Prova gärna att spela för barn och se vad som fungerar och inte fungerar. Prata med barnen om vad de upplever.
- Tala till barnen som du brukar tala i vanliga fall, undvik en nu-ska-vi-spela-för-barn-röst.
- Tänk igenom vad du vill med föreställningen? Underhålla? Förmedla ett budskap? Belysa ett viktigt ämne? Vill du att barnen ska lära sig något eller bara få uppleva musik de inte hört tidigare?
- Våga presentera andra musikformer. Vi är gärna ett komplement till musik som barn möter online.
- Det sceniska uttrycket är otroligt viktigt i mötet med barn. Tänk på följande tre aspekter: ha kontakt med ditt instrument, din publik och eventuella medmusikanter. Vi ser gärna att du tycker om att spela och själv har roligt med din musik.
- Det är viktigt att ha ett yttre öga med sig. Arbeta gärna med en regissör.
- Spela gärna in dig själv på film, då upptäcker man oftast nya saker som kan bli bättre.
- Hur gör andra musiker när de spelar för barn? Besök t ex våra utbudsdagar, där du kan titta på många olika sorters föreställningar.
- Barnen känner när det är på riktigt. Det räcker inte att sätta på sig en clownnäsa.
- Vi föredrar av flera anledningar att ni inte är för många i musikgruppen. Två personer brukar räcka till förskolan och max tre eller fyra personer för skolan.
- Önskar ni att någon producent från UNGA Musik i Syd kommer ut och tittar på er föreställning, så gör vi gärna det! Skriv in några förslag på datum i din/er intresseanmälan eller kontakta någon av våra producenter direkt.