Onsdag 11 november 2020

SÅNG & SPRÅK

Utvecklingscentrum 10 år

 

Dagen ingår i vår nationella konferens ”Sång, språk & skapande 11-12 november”.

En späckad heldagskonferens och kompetensutveckling om barns sång och språkutveckling med liveakter, föredrag och internationella gäster. Dagen är en del av Utvecklingscentrums 10-årsjubileum och arrangeras med stöd av Kristianstads kommun och Region Skåne av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samverkan med Kulturkvarteret Kristianstad.

Från 08.15      Incheckning, kaffe och fralla
09.00–16.00  Konferens i Stora salen
18.00–21.00  Jubileumskväll i Café & Bistro och Lilla salen

KOSTNAD:
Dagkonferens  – 300 kr exkl. moms (fika och lunch ingår)
Jubileumskväll – 200 kr exkl. moms (middag och liveakter)

> Gå till anmälningsformuläret.
Observera att anmälan gäller först när du fått ett bekräftelsemejl att din plats är reserverad.

 

På programmet

Utställning i foajén!

Vi slår på trummor inte på varann!, Solisten – klassisk musik för 2000 talets barn, Trumattack!, Nalle på turné – Resor över vatten, Väggarna vaknarBro Bro Breja, Stopp min kropp och årliga konferensdagar för nätverkande och fortbildning är bara några av projekten som Utvecklingscentrum drivit sedan starten 2010. Våra fokusområden: Klassisk musik, Normkritik och musik, Musik för integration, Barns rätt och Alla barns röster och sång har genom åren uppmärksammats och omtalats. Foajén blir skådeplatsen för en retrospektiv utställning som Nosabyskolans bild- och formklasser kompletterar med temat sång och språk.

Dagens konferencierer!

Dagens konferencierar är Anna-Carin Fogelqvist, UNGA Musik i Syds Utvecklingscentrum och åtta av sångcoacherna i förskoleturnén Rösträtt – sång på förskolan som presenterar sjungande programmet:
Alaá Rashid, arabisk sång (arabiska), Mimi Terris, jazz (danska), Andrea Tjäder, tidig musik (franska), Dan Knagg, världsmusik (loop), Lisa Löfqvist, opera (tyska), Elinor Fryklund, visa (engelska), Anders Larsson, folkmusik (svenska) och 
Tania Wayra, latinamerikanskt (spanska) . Ackompanjeras av Olof Löfgren, piano.

Mer sång i hela Sverige

YAM Sweden presenterar sin nationella sångsatsning

Inom det nationella barn- och ungaproducentnätverket YAM Sweden satsar man nu över regionala gränser på olika insatser som ska främja mer sång på barns villkor i förskolan, däribland en ny app och sångstunder med professionella sångcoacher.

Producenter från nio olika regionala musikinstitutioner (fd, länsmusiken) berättar vad som händer kring Rösträtt-sång på förskolan i deras region.
Johan Englund och Åsa Danell: Norrbottensmusiken
Bobo Åkerros: Musik Västernorrland
Helena Rung och Marit Zetterström: Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst
Lilian Henriksson: Länsmusiken i Stockholm
Christin Vermandis: Musik i Blekinge
Carolina Johansson: Länsmusiken – Kalmar läns musikstiftelse
Magnus Båge: Västmanlandsmusiken
Ismo Railisson: Scenkonst Sörmland
Anna-Carin Fogelqvist, Annika Johansson: UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum

The Mamas


Mellovinnare 2020

The Mamas är gruppen som slog igenom över en natt som körsångerskor. Genomslaget kom direkt efter att de medverkat i Melodifestivalen 2019 tillsammans med John Lundvik vid hans framträdande i svenska Melodifestivalen 2019 med bidraget ”Too Late For Love”.  

Idag är The Mamas officiellt en grupp på 3 sympatiska superdivor – Ash Haynes, Loulou Lamotte & Dinah Yonas Manna – med talang utöver det vanliga! 2020 vann de själva den svenska Melodifestivalen med låten ”Move” 

 Melodifestivalens musik är många barns favoriter. I Kristianstad ska de spela sina bästa låtar, men även berätta hur det kom sig att de började sjunga. 

 

Rickard Söderberg

Ett brandtal för sång

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop. Vid sidan om att sjunga på de stora opera- och konserthusen är han en välkommen gäst på TV  såväl som debatt- och kulturprogram. Han har P2s mest lyssnade pod, Operahuset och är en stark röst i kulturdebatten. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor.

 

Bus Academy

Körplantagen är Sveriges första och enda ettåriga barn- och ungdomskörledarutbildning

Initiativtagarna, körpedagogerna och entreprenörerna Marie Bejstam och Charlotte Rider och deras studenter från den nya unika ettåriga körledarutbildningen berättar om utbildningen och visionerna för en körledarutbildning som är i samklang med dagens Sverige. Ett år som både peppar och utmanar studenterna inom ledarskap, olika musikgenrer och ger fördjupad kunskap om barn och ungas utveckling och specifika behov. Dessutom undervisas och tränas körledarstudenterna i projektledning, entreprenörskap och ”körplantering”.				

Ulf Jederlund

Musik och språk

Ulf är författare till boken ”Musik och Språk. Ett vidgat perspektiv på barns språkutveckling och lärande”. Han är en ofta anlitad föreläsare,  utbildare, konsult och handledare på området.

Ulf Jederlund har sedan mitten av nittiotalet medverkat i en rad utvecklingsarbeten inom fältet Musik och språk inom förskola, skola, på familjecentral och inom barnhabilitering och andraspråksundervisning.

Han föreläste också på Utvecklingscentrums dag Musik för integration i Kulturkvarteret 2017.

Fortbildning: Ta Ton!

Smakprov på Ensemble Yrias kurs i sång för barn

Ensemble Yria bäddar för fler kreativa läroprocesser med sång och barns röster i fokus och besöker dagen med en fortbildning som vi under dagen får ett smakprov på.

Kompetensutvecklingen har tagits fram i samråd med Region Gävleborg.

Tips och råd i coronatid från körförbunden

Lovisa Kronstrand Alinder är nationell körpedagog för Sveriges Kyrkosångsförbund (SKsf). Arbetet för SKsf innebär konstnärligt ansvar för Nationella Ungdomskören (NUK) samt ett uppdrag att befrämja körsången i landet inom Svenska kyrkan med särskild inriktning på barn och unga.

Lovisa har varit med i en nationell arbetsgrupp som utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för körsång, tagit fram tips och råd i coronatid till körledare, körsångare och ansvariga för verksamheten. Riktlinjerna har tagits fram  av Equmeniakyrkans sångarförbund, Föreningens Sveriges Körledare, Sveriges Kyrkosångsförbund, Sveriges Körförbund och UNGiKÖR.

Hör Lovisa berätta om hur det  gått för körmedlemmar att hantera höstens verksamheter under pandemin.

 

 				

SpråkA i MusikA

UNGA Musik i Syds förskoleapp MusikA har utvecklats sedan 2014. Appen har under åren fått fina recensioner och har över 11. 000 nedladdningar. Årets uppdateringarna har skett i knappen SpråkA.

Häng med ut i världen med Utvecklingsansvariga Anna-Carin Fogelqvist och Interaktionsdesigner Magnus Wallon som berättar mer och guidar runt.

Sjung, sjung, sjung

Om repertoar och barnperspektiv

Rösträtt har två konstnärliga ledare – Elinor Fryklund och Karin Holmström.

Hör Elinor (sång) ge tips på roliga sånger som passar i förskolan och Karin (rytmik) berätta mer om barnen som medbestämmare på sångstunderna.

Höj din röst

Om att sjunga i rätt tonläge
Lina Blomqvist är sångpedagog för projektet Rösträtt i Musik Västernorrland. Hon är även sångerska, röstyogainstruktör och musiklärare i grundskolan.  Lina brinner för alla människors möjlighet att få sjunga och har skrivit rapporten ”Att sjunga med barn” med frågeställningen om förskolans pedagoger tar hänsyn till barns röstomfång.

Varför behöver vi ens ställa den frågan? Vi ser barns behov i nästan alla andra sammanhang – små cyklar, små golfklubbor, små musikinstrument, små matportioner, små kläder, små skor. Var är de ljusa rösterna? Detta vill jag prata om.

 				

Utvecklingscentrum 10 år

Reflektioner från åren
Annika Johansson, verksamhetchef UNGA, reflekterar över tio år med utvecklingscentrum.

 				

Språk, muntlighet och berättande

Mikael Björk är förskollärare och dramapedagog. Sedan 2002 arbetar han som lärarutbildare på Malmö universitet och den musikprofilerade förskollärarutbildningen där han leder kursen kursen Literacy, Musik & Didaktik. Därutöver medverkar han till och från i olika scen- och uppsökande föreställningar kretsandes kring sagor och muntligt berättande.

I sitt föredrag hos oss kommer Mikael att berätta om språk, muntlighet och berättande mot en fond av förskola och literacy.

Välkommen

Anna-Carin Fogelqvist från UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum hälsar välkommen och berättar om  Utvecklingscentrum 10 år. Vi firar jubileet med en nyskriven sjungande fanfar, framförd av våra rösträttscoacher.

På programpunkten medverkar även Musik i Syds VD Susanne Rydén och Musik i Syds styrelseordförande Emma Köster (M).

En festlig jubileumskväll   

 

På Banketten firar vi Utvecklingscentrum 10 års jubileum. Det blir mingel, god mat och tal i vårt fina Kulturkvarter.

På programmet står bl. a. Yalla Yalla Rösträtt med Alaá & Dan och  Kaffekantaten av Johan Sebastian Bach med Andrea Tjäder.

Från Stockholm kommer Operaimprovisatörerna. De är med oss hela dagen och kommer bjuda på en musikalisk utvärdering av dagen på banketten.

Ni kommer också få njuta av en nyskriven sånglig fanfar framförd av våra sångcoacher, skriven av Dan Bornemark, dagen till ära.

För övrigt utlovas många överraskningar!
Anmäl era tal till toastmaster Susanne Rydén, vd Musik i Syd.

 

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa