Solisten!
Klassisk musik för 2000-talets barn
När barnen får möta de bästa
Vad händer när barn får möta en person som vigt sitt liv åt sitt instrument? Och när de får höra hur det låter? Med föreställningen Solisten! öppnade vi den möjligheten och utforskade vad som hände i barnen när de kom riktigt nära en solist. Fokus låg på mötet med en riktig proffsmusiker och barns egna berättelser och känslor.

Tre solister
Föreställningens första och mesta solist blev den prisbelönade och världsturnerande marimbaspelaren Johan Bridger. Marimba visade sig vara ett ovanligt och spännande instrument, som få barn hade hört förut, och som därför överraskade många. Att det är ett instrument som det verkligen går att plocka fram så otroligt mycket känslor, och att det var vad som fått Johan Bridger att själv välja instrumentet en gång, gjorde det också lämpligt. De internationellt erkända solistenprisvinnarna Jakob Koranyi (cello) och Karin Dornbusch (klarinett) blev projektet två andra solister.
Vägledning av ett proffs
Föreställningen äger rum i klassrummet under ledning av blockflöjtisten och musikproducenten Anna-Carin Fogelqvist. Anna-Carin varvar berättelserna och solistens tolkningar med frågor om musiken, instrumentet och hur det är att leva som solist. Under 25 års tid har hon hunnit spela mer än 2000 föreställningar för barn och unga, bland annat med Ensemble Flatterie, som blivit kända för att ta sig an tidig musik på annorlunda och uppfriskande sätt. Detta har gett henne en sällsynt förmåga att skapa kontakt och få även den unga publiken att verkligen lyssna.
En påkostad produktion
En annan huvudperson bakom föreställningen var manusförfattaren och regissören Elisabet Ljungar. Manuset skrev hon utifrån de minnen, erfarenheter, stämningar och ord som kom upp under två tillfällen hösten och vintern 2012/2013, då hon träffade och arbetade med en grupp fjärdeklassare från Centralskolan i Kristianstad. Barnens egna ord, deras sätt att uttrycka känslor och situationer präglar på så sätt föreställningen. Elisabet Ljungar började som musiker (fiol), var anställd i flera operaorkestrar och jobbade som teatermusiker på Dramaten. Därefter blev hon regiassistent på Kungliga Operan, gick en regiutbildning och jobbar nu på frilansbasis som regissör och pedagog inom opera, musikal och teater.
Forskning om musikupplevelser
Samtidigt utforskade projektet också musikupplevelsen som sådan. Alf Gabrielsson är professor emeritus i psykologi vid Uppsala universitet och knöts till projektet för att hjälpa till att utforma frågor som ställs till barn efter föreställningen – ibland i skriftlig form, ibland med hjälp av videoinspelningar – om hur de upplevde musiken eller om någon annan musikupplevelse de haft. Alf Gabrielsson har tidigare i ett unikt forskningsprojekt samlat in närmare tusen personers berättelser om deras mest intensiva musikupplevelse, varav flera hundratal finns beskrivna i boken Starka musikupplevelser (Gidlunds förlag, 2008). Här lät vi Solisten! spinna vidare på studien med fokus på barn och deras musikupplevelser.
Kontakt
Anna-Carin Fogelqvist
Utvecklingsansvarig UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum