Cure-a-phobia … rädda men modiga

Vad är du rädd för? Alla är vi rädda för något!

Beskrivning

Jenny är rädd för dockor och har scenskräck. Anne Marte tycker att universum är jätteskrämmande och Elina är rädd för vatten. Andra är rädda för stora spindlar, öppna ytor eller att åka hiss. Vad händer i kroppen när man blir rädd? Kan en rädsla besegras och kan en rädsla vara bra? Välkommen till en musikföreställning för mellanstadieelever med känslotema.

I denna skapande skola-produktion får eleverna utmana sina egna rädslor genom musikaliska intryck och egna uttryck. Tillsammans med andra vågar vi möta våra rädslor och fasor genom lek, improvisation och personliga berättelser.

Cure-a-Phobia började som ett experiment i att övervinna rädslor, såsom scenskräck, prestationsångest och mindervärdeskomplex. Genom att kasta sig ut i det okända utmanade de sig själva inför publik genom att till exempel spela instrument de inte ansåg sig behärska eller en låt de inte kunde. Därigenom skapade de tillsammans ett tryggt rum fullt av kärlek och vänskap där inkludering och kollektivt skapande står i centrum för den kreativa processen. Genom att utmana sina rädslor, tänja på gränser och gå utanför sin comfort zone har de tillsammans kunnat växa och utvecklas, vilket också är det budskap som föreställningen förmedlar.

De tre medlemmarna ur gruppen Cure-a-Phobia spelar nyfiken och egensinnig musik i gränslandet mellan pop, jazz, kabaré och folkmusik.

 

Upplägg

Eleverna får uppleva en konsert och delta i en workshop. Musikerna besöker klassrummen och gör en workshop med eleverna. Denna genomförs med fördel efter konserten – dock ej samma dag som konserten.

Eget skapande/workshop

Under workshopen får eleverna prova på konstformen att skriva låtar och uttrycka sina känslor och rädslor genom rytmer och text. Hur känns det i kroppen när man blir rädd? De får jobba med sina rädslor, sätta ord på dem och andra känslor, ha kul tillsammans i grupp. Med hjälp av olika lekar, ramsor och rim kommer vi tillsammans fram till att man aldrig är ensam – att vi alla tampas med rädslor av olika slag. De får uppvärmning av kroppen och rösten. Vi står bland annat i ring och klappar olika rytmer, testar olika rytmiska överläggningar och ramsor med svårare ord.

Workshopparna kan göras direkt i klassrummet. Allt som behövs är en white board eller ett stort blädderblock.

Ämnen programmet kan kopplas till:

  • Musik
  • svenska,
  • engelska

Medverkande

Jenny, Elina och Anne-Marte utgör tre fjärdedelar av det Malmöbaserade bandet Cure-a-Phobia (SE/NO) och spelar genreöverskridande musik i gränslandet mellan pop, jazz, kabaré och folkmusik. Låtarna innehåller både akustiska och elektroniska element och är ofta både lekfulla och vemodiga. Musikerna följer inga skrivna regler och måsten om taktart eller melodi och ger sig inte sällan hän för allehanda infall och påhitt.

Läs mer om Cure-a-Phobia

 

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

åk 4-6

Period

2021/2022

Speltid

Konsert: 40 min, Workshop: 40 min

Max publik

Konsert: 90 x 2, Workshop: 1 klass åt gången

Lokal

Samlingslokal, aula, idrottshall

Scenyta

4 x 3 m

Medverkande

Jenny Nilsson: sång, dragspel, klockspel
Elina Nygren: viola, såg, mandolin
Anne Marte Eggen: elbas

Regi: Helena Röhr

Producent

Byggtid/rivtid

60/30 min

Pris

Föreställning 12.000 kr exkl. moms. Pris för workshopen är beroende på antal per dag och upplägg.

Övrigt

Ta kontakt med producenten för mer info.
Kostnad för resor och eventuellt boende tillkommer.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.