Din bark min hud

Konsert

Sofia (Thelin) Thesaurus och hela bandet kommer till skolan, inspirerar och introducerar projektet genom konserten Din Bark Min Hud. Sofia sjunger och berättar om hur sångerna och boken kan användas i de olika skolämnena.

Din Bark Min Hud är ett tematiskt fördjupningsprojekt då skolan arbetar med skogsträdgård, hållbar odling, matlagning och klimatfrågor. Skolan bestämmer själv omfattning på projektet och Sofia finns med löpande som kontaktperson och hjälp under arbetet. Ämnen som skolan kan arbeta med temat är No, svenska, slöjd, bild och hemkunskap.

Workshops

Workshops på skolan med Sofia (Thelin) Thesaurus, sångare, låtskrivare och skogsträdgårdspedagog. En klass åt gången och max 2 klasser/dag. Workshopsen innehåller sång, hälsa och lek i naturen.

 1. Första besöket: ”Sjung, prata och odla.”
  Sång och planering av klassens önskemål på upplägget av den egna skogsträdgården/lilla odlingen.
 2. Andra besöket:  ”Sjung, prata och skörda.”
  Sång, skörd och matlagning utomhus.

Workshops kan hållas i månaderna mars-juni och med fördel med längre tidsrum mellan dagarna.

En större satsning med besök i skogsträdgård och/eller odlingsprojekt på skolan kan diskuteras med Sofia Thesaurus och kostnader för det ligger då utanför detta skapande skola-projekt.

Workshopen kan också ske i en skogsträdgård om skolan inte vill eller kan odla på sin egen skolgård. Dessa trädgårdar finns på Holma Skogsträdgård i Höör, Vårsången i Malmö, Sliparebacken i Lund eller på Österlen skogsträdgård. Tänk på att om besöket görs i skogsträdgård behöver resan koordineras och betalas av skolan.

Vad är en skogsträdgård, och varför ska skolorna jobba med detta?
Sofia berättar: ”Konstnärligt hänger sånger och odling i mitt projekt ihop. Genom musiken får vi inspiration att leva mer hållbart och får skapa med våra händer.

En skogsträdgård är en perenn (flerårig) odling av ätliga grönsaker, bärbuskar, träd och örter som imiterar naturliga skogsekosystem som lundar och skogsbryn. Till skillnad från en skolträdgård där man planterar blommor och traditionella grödor, planteras i en skogsträdgård ätliga växter som i stort sett sköter sig själva som i en skog.

Skogsträdgårdar har visat sig vara än mer varaktiga än vanliga skolträdgårdar, vilka ju är beroende av kontinuerlig skötsel även under semestertid. Dessutom erbjuder en skogsträdgård fler möjligheter till aktiviteter för barnen genom byggande, odlande, rörelse och naturstudier än en skolträdgård.

Tidigare liknande projektet där skolor har skapat insektshotell, odlingslådor, miniskogsträdgårdar, hinderbanor, solskydd och vattenlek på sina egna gårdar har visat att barn utvecklade förståelse, empati och relation till andra organismer genom att visats i skogsträdgården, stärkte sitt immunförsvar och förstod sin egen koppling till naturen.

 

Ämnen som programmet kan kopplas till

 • NO
 • Svenska
 • Slöjd
 • Bild
 • Hemkunskap

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

åk 3–7

Period

2021/2023

Speltid

Konsert 45 min, Workshops 45 min

Max publik

4 klasser + lärare/musiklärare

Lokal

klassrum, skolgård, aula, skogsträdgård/trädgård

Scenyta

3 x 5 m (vid konsert)

Medverkande

Sofia (Thelin) Thesaurus: sång, gitarr, piano, workshop
Mats Ingvarsson/Per Knagg: bas, sång
Göran Abelli: trombon, sång
Kristoffer Rostedt: trummor
Johan Olsson: dragspel, sång

Producent

Byggtid/rivtid

40/20 min

Pris

37.000 kr exkl. moms (Konsertdag med två klasser x 2 konserter=25.000 kr, workshops med två klasser per dag, två besök=12.000 kr)

Övrigt

Sånger om odling och natur, en sångbok ingår, gärna samarbete med skolans musiklärare.

Resor och eventuellt boende tillkommer.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.