Dra dit pepparn växer

med Ensemble Mare Balticum

Beskrivning

Dra dit pepparn växer är en berättelse om en för länge sedan förgången tid. Den utspelar sig i decennierna runt år 1500 och berättar om några historiska personer, närmare bestämt om tre upptäcktsresande vars äventyrliga levnadsöden och bedrifter fungerar som ett tidsfönster för oss människor 500 år senare.

Många frågor uppstår när vi läser och hör om Christofer Columbus, Ferdinand Magellan och Vasco da Gama. Vilka var dessa människor som vågade sig ut i det okända? Och varför? Hur såg de på världen – som enligt somliga var platt som en pannkaka, enligt andra rund som en boll? Hur navigerade man ute på de stora haven i tidens mäktiga segelfartyg?

Och hur tedde sig livet i land för alla de som aldrig lämnade sin födelseort – hur bodde folk, vad jobbade de med, hur klädde de sig, vad åt de och hur såg samhället ut? Vad fanns det för ljud omkring en person som levde i början av 1500-talet? Fanns det musik? Fanns det musikinstrument? Och hur kunde det låta ombord ett fartyg på väg till andra sidan jordklotet?

Upplägg

1. Ett pedagogiskt material framställt av UNGA Musik i Syd i samarbete med Kubelidens montessoriskola i Höör som används inför och efter besöket, i syfte att fördjupa elevernas upplevelse av projektet.
2. Klassrumsbesök där musikerna berättar om sina historiska instrument och tiden då dessa instrument var populära i Europa.
3. Föreställningen ”Dra dit pepparn växer”
Upplägget kan skräddarsys efter önskemål!

Eget skapande
Varje klass får ett basutbud av möjliga aktiviteter, med möjlighet till fördjupning utifrån sina egna förutsättningar. Kartor, kryddor och fartyg är exempel på fördjupningsområden som föreslås.

Syfte
Att tematiskt fördjupa elevernas kunskaper om 1500-talets upptäcktsresande, kolonisationens plats i tiden, fartyg och hur livet ombord kunde vara, musiken vid tiden och dess instrument samt människors förutsättningar då och nu.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • SO
  • Slöjd

Medverkande

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble och står för specialkompetens inom verksamhetsområdet tidig musik (fram till och med 1600-talet), framför allt från länderna kring Östersjön. Här finns stor erfarenhet av att presentera en unik form av dels renodlade konsertevenemang och dels historiskpedagogiska konsertprogram där man levandegör historia med musik – för såväl vuxna som för barn och unga.

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

Åk 4–6

Period

2021

Speltid

40 min klassrumsbesök/klass + 40 min föreställning

Max publik

25 x 3 per dag

Lokal

Samlingslokal, aula eller idrottshall

Scenyta

6 x 6 meter

Medverkande

Ensemble Mare Balticum:
Ute Goedecke, blockflöjter, sång, skalmeja
Tommy Johansson, renässansgitarr
Dario Losciale, viola da gamba
Per Mattsson, fiddla
Fredrik Persson, dulcia, skalmeja
Stefan Wikström, barocktrombon

Producent

Byggtid/rivtid

6 x 6 meter

Pris

7.000 kr exkl. moms för klassrumsbesök och föreställning

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.