Trumattack (förskola)

Beskrivning

Trumattack för förskoleklass låter barnen få lov att leka med rytmer och sång tillsammans med kompetenta slagverkare som även är erfarna i sina pedagogiska möten med barn.

Trumattack är en pool av musiker som består av slagverkare med olika språk och rytmtraditioner. Trumattack är ett projekt där man jobbar med barn i olika åldrar och musikerna håller i workshops i förskoleklass såväl som i högstadiet i skolan.

 

Upplägg

I Trumattack för förskoleklass har musikerna ett större fokus på sång, rörelse och användning av kroppen i det rytmiska spelandet. Men barnen kommer även att få spela på murhinkar med trumstockar.

Två slagverkare åker ut och håller i en workshop med er. Först visar trumattackerna upp sitt lika unika som imponerande rytmregister. Sedan blir det deltagarnas tur att spela.

Tillsammans skapar vi ett gemensamt sväng. I en trumattack möts och stöts rytmer från olika delar av världen på till exempel congas, sangban, shékere, bombo leguero, virveltrumma eller darbuka. Här får även deltagarna vara med och spela och nivån anpassas efter de olika åldrar och förutsättningar, men det blir båda sång, bodybeat, handklapp och stamp. Här krävs inga förkunskaper, alla kan vara med. Vid behov av anpassningar iht ljudnivå önskar vi att förskolan har tillgängliga hörselskydd till de barn som är i behov av detta. Behövs det extra hörselskydd till dessa besök, ge besked vid bokning.

Dialogen mellan musiker och deltagare sker på svenska, men barnen möter även språk som persiska, arabiska, danska, wolof eller spanska i dessa besök. Och när allt kommer omkring spelar ord och språk i ett sånt här möte inte så stor roll – allt sker i musiken och rytmen.

Förberedelse
Innan besöket önskar vi att barnen jobbar med en sång från Argentina som ni också kommer att jobba vidare med under workshopen. Denna sång kan ni se här under, men vi skickar även med en länk till filmen vid bokning.

Medverkande

Ida Knagg – darbuka, och persisk daf
Examinerad från musikhögskolan Malmö, folk & världsmusiklinjen, huvudinstrument slagverk. Genom utbildning, möten och resor har Ida inspirerats av slagverk och folkmusik från hela världen. Persisk daf, större ramtrummor, darbuka & tupan är några favoriter. Ida har den svenska folkmusiken nära hjärtat där också sången ligger nära till hands.

Fernando Massino – bombo leguero
Fernando Massino är en argentinsk slagverkare bosatt i Danmark. Han spelar argentinsk och latinamerikansk folkmusik bl.a. på den traditionella bombo leguero. 2016 blev han färdig med sin utbildning i världsmusik på Musikhögskolan i Malmö. Där fick Fernando kontakt med musik från andra ställen i världen, men har speciellt fokuserat på nordisk folkmusik.

Anna-Karin Henrell
Anna-Karin Henrell är slagverkare med rockmusiken i grunden, men är utbildad på klassiskt slagverk vid Musikhögskolan i Malmö. Anna-Karin har även spelat världsmusik med handtrummor av olika slag och tycker att det är fantastiskt roligt med bredden av alla olika slagverksinstrument. Till vardags undervisar Anna-Karin trummor/slagverk på Kulturskolan i Lund samt frilansar som slagverkare.

 

Om Trumattack

Projektet Trumattack kommer från Utvecklingscentrums satsning; ”Vi slår på trummor, inte varann”. Detta projekt visade hur arbete med trumspelande i skolan inverkade positivt på elevernas välmående samt skolprestationer. Med detta projekt insåg vi i UNGA Musik i Syd att barn måste fortsätta få möjlighet att spela trummor och Trumattack blev fött. Ta del av UNGA Musik i Syds Trumattack, boka till din förskola i dag, vi ser fram emot att träffa er!

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

Förskoleklass

Period

2021

Speltid

30 min

Max publik

max 30 barn (per grupp)

Lokal

Större samlingslokal, aula eller idrottshall

Scenyta

Fri golvyta, 15 x 15 meter

Medverkande

Minst två av slagverkarna nedan kommer till er, men upplägg kan skräddarsys helt enligt era behov.

Ida Knagg – darbuka, och persisk daf
Fernando Massino – bombo leguero
Anna-Karin Henrell – klassiskt slagverk

Producent

Byggtid/rivtid

30/30 min

Pris

11.500 kr exkl. moms för 2 skolkonserter samma dag eller en offentlig konserter

Övrigt

I vår app för förskolan – MusikA – kan du möta och lyssna på slagverkaren Saba Zolfaghari. MusikA finns att ladda ner gratis i GooglePlay eller AppStore.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.