Världens vaggvisor

En produktion som finns i två olika utformningar. Offentlig föreställning för bebis upp till ett år, med vuxen, eller för förskolan 3-5 år. Vaggvisorna som framförs är från världens alla hörn och på en rad olika språk, men de har alla en sak gemensamt – de vaggar in oss i trygghet, värme och lugn. Det finns en stor flexibilitet hos musikerna och önskan att anpassa föreställningen till de behov som finns. Åsa och Roberto har sjungit och spelat för barn på bibliotek, öppna förskolor, flyktingboenden och i sjukhusmiljö. Nyheten nu är att de kan komma ut i förskolorna och spela och att det även finns en svensk vers på alla sångerna. Dessutom finns det inspelningar av alla visor. Njut av musiken och sov så gott!

Världens vaggvisor – för bebis med vuxen
De allra minsta, i sina vuxnas trygga sällskap, vaggas in i en musikalisk, varm och mångskiftande atmosfär. Två för dem okända människor skapar fängslande ljud på fascinerande föremål. Omkring dem finns andra bebisar och andra vuxna som sjunger för de små. Melodierna, sångrösterna, närheten till barnen och den vackra musiken skapar lugn och trygghet, någon kanske somnar. Men för den pigga finns det möjlighet att delta i musicerandet, kan man greppa kan man spela. Alla skramlande, plingande och klingande instrument är extremt lockande, och känslan av att vara en del av en musikskapande orkester gör barnen exalterade.

Upplevelsen här handlar mycket om barn och vuxen tillsammans, och som vuxen får du med dig inspiration till att använda sång ännu mer med ditt barn, och du får stifta bekantskap med vaggvisor från olika delar av världen. Alla visor sjungs på originalspråk men har också fått en svensk vers. Dessutom finns sångerna tillgängliga på Spotify med textmaterial för den som vill lära sig dem.

 

Världens vaggvisor – för förskolan
Lekrummet förvandlas till sängkammare när Åsa och Roberto spelar och sjunger vaggvisor från hela världen där. I ett flexibelt program, som tar form delvis utifrån vilka språk som finns representerade i gruppen, får barnen höra, spela och sjunga visor från en rad olika delar av världen. Stundtals vävs vi alla in i en musiksaga där vi tillsammans besöker ett barn i ett land långt borta, och gemensamt sjunger det till sömns.

Alla visorna framförs på originalspråk och på svenska, vilket gör att de blir lättillgängliga för de allra flesta, liten som stor. Programmet bygger på delaktighet, men barnen vaggas in i lugn och ro, och det bästa betyget är att någon somnar! Här ges utrymme att prova på att spela på allehanda roliga små instrument och att sjunga fraser på olika språk. Sångerna finns inspelade och man kan ta del av text och annat material kring dem, vilket gör dem till ett utmärkt verktyg för personal att sen använda på olika sätt i sitt arbete, såväl i språklig övning som vad gäller att skapa en trygg atmosfär.

Fakta

Konsert

Målgrupp

Bebis 0-1 år med vuxen eller förskola 3-5 år

Period

21/22

Speltid

30-45 min

Max publik

0-1 år: max 10 bebisar med vuxen. Förskola: 30 x 2

Lokal

Lekrum el. annat större rum

Scenyta

3 x 3 m

Medverkande

Åsa Håkansson – fiol, sång och diverse percussion
Roberto Amerise – gitarr, sång och diverse percussion

Producent

Byggtid/rivtid

40/30 min

Pris

8.000 kr exkl. moms för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig konsert

Övrigt

Ursprungligen var Världens vaggvisor ett program som Musik i Syd riktade exklusivt till de allra minsta, bebis med vuxen. Efterhand har även andra åldrar och familj fått ta del av visorna, som fungerar för alla barn och har en inbyggd egenskap att hos vuxna väcka mycket varma minnen och positiva känslor.

Det är en muntligt traderad sångkultur som lever vidare genom generationerna, och förenar oss världen över i vår strävan att ge barnen en god och trygg sömn. Genom att sjunga dem för och med förskolebarn har vi chans att låta individerna och dess modersmål få ta plats, samtidigt som svenskan alltid är närvarande som sammanbindande länk.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.