UTVECKLINGSCENTRUM

Fokusområde 2020: Sång & Språk

Utvecklingscentrum är en del av UNGA Musik i Syd och Kulturkvarteret Kristianstad. Här driver vi projekt och program tillsammans med andra kulturaktörer, frilansare och forskare i syfte att fördjupa vår verksamhet och utveckla nya metoder som ska främja barns och ungas möten med musik. 

Varje år utser Utvecklingscentrum ett fokusområde som präglar den utvecklande verksamheten inom UNGA Musik i Syd och mynnar ut i en nationell höstkonferens på Kulturkvarteret Kristianstad. Under 2020 fortsätter vi satsningen på barns röster och sång som inleddes i fjol.

AKTUELLT – UTVECKLINGSCENTRUM 10 ÅR

Sång & språk 11 november

Vi ställer inte in, vi ställer om

Pga ökad smittspridning i Skåne ställer vi om dagen till livesändning och gör den kostnadsfri för alla digitala besökare. Det omfattande programmet med levande musik och föreläsningar ligger kvar som förut och livesänds på Musik i Syd Channel. Var med oss då och fira utvecklingscentrum 10 år!

Händer också 2020

  • Familjekören – ny kör för alla på Kulturkvarteret Kristianstad, läs mer.
  • Turnéer med sångcoacher i Rösträtt – sång på förskolan, läs mer.
  • Sång i förskolan, forskarna David Johnson och Sverker Zadig publicerar sin slutrapport.
  • Ylva Hofvander Trulsson i föreläsningsserien Forskare berättar,  läs mer.
  • Nya filmer på Musik i Syd CHANNEL, Hampus Linder har följt Rösträtt – sång på förskolan.
  • Nya uppdageringar i appen MusikA.
Anna-Carin Fogelqvist

Anna-Carin Fogelqvist

Utvecklingsansvarig

0705–92 52 01
anna-carin.fogelqvist@musikisyd.se

UNGA på Musik i Syd Channel

På vår digitala scen hittar du konsertfilmer och reportage från vår verksamhet. Välkommen in!
www.musikisydchannel.se

PÅ WEBBEN

Fyra rösträttscoacher i livestream!

Se Mimi Terris, Dan Knagg, Anna Elwing och Elinor Fryklund bemästra sina respektive genrer: jazz, improvisation, folksång/kulning och visa.

Familjekören!

Varmt välkomna till vårens sista familjekör!

Publicerat av Kulturkvarteret Kristianstad Lördag 18 april 2020

Nationell sångsatsning på gång

Här kan du se inslaget från YAM Swedens programpunkt Nationellt upprop barn och sång på Folk och Kultur 2020 i Eskilstuna.

ALLA BARNS RÖSTER & SÅNG

Välkommen att kika in i vår senaste höstkonferens Alla barns röster & sång på Kulturkvarteret Kristianstad. Väl mött igen onsdag 11 november 2020!

ALLA BARNS SÅNG
(Röda spåret)

Stora salen

ALLA BARNS RÖSTER
(Gula spåret)

Lilla salen

Radio P4 Kristianstad var på plats

Och Kristianstadsbladet var där

 

AKTUELLT:

Rösträtt - sång på förskolan

2019–2020 tar vi inom Utvecklingscentrum fram en ny produktion: Rösträtt – sång på förskolan. Elinor Fryklund, Dan Knagg, Anders Larsson, Mimi Terris och Anna Elwing är idag valbara sångcoacher. I vår blir ytterligare fyra såncoacher redo för turné: Andrea Tjäder (tidig musik), Lisa Löfqvist (opera), Tania Wayra (folk- och världsmusik, sydamerikanskt, ursprungsbefolkning), Alaá Rashid (folk- och världsmusik, arabiskt)

Syftet är att ute på förskolor möjliggöra för riktigt små barn att få sjunga, låta och lyssna utifrån sina egna förutsättningar. Läs mer om procesen.

Rapport följeforskning 4 mars

Den 4 mars på Palladium Malmö, som en del av vår utbudsdag, presenterade följeforskarna David Johnson och Sverker Zadig från Musikhögskolan i Malmö sina observationer och slutsatser kring Rösträtt – sång på förskolan. Bilden är från Humlelyckans förskola i Bromölla där de gjorde ett nedslag i samband med Mimi Terris provföreställning.

Digital utveckling MusikA + GameA

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova har beviljat 1 358 672 kr till appen GameA – ett aktivitetsspel som riktar sig till barn med rörelsehinder, såsom Cerebral Pares (CP) eller ryggmärgsbråck (MMC). Denna ska nu utvecklas och kopplas till vår app MusikA i ett samarbete mellan Lunds universitet Designvetenskaper, Do-Fi, RBU Skåne, Skånes universitetssjukhus Barn- och ungdomsmedicin och UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum.

I såväl GameA som MusikA är musik och rörelse en viktig del och apparna kommer att peka mot varandra. Artisterna Elin Waileth och Andreya Ek Frisk från UNGA Musik i Syds produktion Musik i Rörelse kommer att medverka i aktivitetsspelet.

Syftet med GameA är att uppmuntra till och underlätta fysisk aktivitet och appen ska vara anpassad till behoven hos barn med funktionsvariationer.

Nya låtar i MusikA

Vår nya Rösträttlåt, skriven av Dan Bornemark, framförd av Mimi Terris tillsammans med Musikrådsbarnen Alicia Nilsson, Astrid Lundahl, Jack Mårtensson, Cornelis Malm, Adrian Axelsson, Ebba Turesson hör till nyheterna i vår app för förskolan MusikA.

Satsningar som inkluderar barn & unga

MUSIKRÅDET

Att utveckla lyssnandet och ge verktyg för att kunna prata mer medvetet och på djupet om musikföreställningar och andra musikaktiviteter präglar Musikrådets aktiviteter. Satsningen startade upp på Sorgenfriskolan i Malmö 2017 och spred sig under 2018 till Fröknegårdsskolan i Kristianstad och förskolor i Malmö och Önnestad. 

KULTURCREW

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum är med och driver KulturCrew där vi i samarbete med bland annat Riksteatern Skåne och Regionteatern Blekinge-Kronoberg med flera regionala kulturaktörer utbildar elever från mellanstadiet upp till gymnasiet i ungt arrangörskap.

Kompetensutveckling för vuxna

FÖRSKOLEPERSONALKÖR

Sedan 2011 har vi erbjudit fortbildning i körsångg på dagtid för förskolepersonal på Kulturkvarteret Kristianstad. Under 2020 tar Älmhult över denna stafettpinne. Här får vuxna som jobbar nära barn sjunga ut, lära sig sångteknik och röstvård, men också djupare insikter i hur man kan använda sång, musik och rytmik som ett pedagogiskt verktyg i förskolans verksamhet. 

BARNKONVENTIONEN M.M.

I vår webbkatalog hittar du våra kompetensutvecklingar riktade till personal på förskolor, skolor och andra arbetsplatser med barn & unga: Barnkonventionen – kompetensutveckling. Samtliga har tagits fram via Utvecklingscentrum.

Utvecklingscentrums fyra ben

KOMPETENSUTVECKLING

Vi värnar särskilt om alla vuxna som arbetar med barn och erbjuder kompetensutveckling kring musik med unga deltagare och barn till lärare, pedagoger, frilansmusiker, vårdpersonal, kultursamordnare, kulturombud med flera. 

FORSKNING

Vi knyter forskare till vår verksamhet, däribland Ylva Holmberg, Camilla Löf och Anna Linge som följeforskare, eller via  föreläsningsserie Forskare berättar: Fredrik Ullén, Lars H Gustafsson, Ylva Mårtens, David Aldridge, Eva Sæther, Margareta Wärja,  Töres Theorell och Alf Gabrielsson för att bara nämna några.

DELAKTIGHET

Vi jobbar aktivt med barn i referensgrupper och startade 2017 upp utvecklingsprojektet Musikrådet på skolor och förskolor i Kristianstad och Malmö. Vi är även med och driver det regionala samverkansprojektet för unga arrangörer KulturCrew.

DIGITALISERING

Vi använder digitala komplement och sociala medier för att utveckla vår identitet och digitala närvaro i dialog med våra målgrupper. Förskoleappen MusikA som vi gör med företaget Edurama, tidigare Do-Fi, fyller vi årligen på med nytt innehåll som anknyter till och fördjupar vårt utbud. Delar av vår verksamhet kan man ta del av via filmer på Musik i Syds digitala kanal Musik i Syd CHANNEL.

NYPRODUKTION

Och kopplat till våra fyra ben och årliga fokusområden tar vi även fram nya produktioner.

Tidigare fokusområden & konferenser

2019 - Alla barns röster & sång

2018 - Barns rätt & delaktighet

2017 - Musik för integration

2016 - Musik 0–5 år

2015 - Normkritik & musik

2014 - Klassisk musik

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa