Musik och dans på Torups slott

Ett virtuellt klassrumsbesök

Hej lärare och elever!

Eftersom Covid -19 har ändrat på förutsättningarna för våra skolbesök, workshops och liveframträdanden, så har vi spelat in olika filmer med instrumenten, musiken och dansen som tillhör vandringskonserten ”Musik och dans på Torups slott”. Både instrument, musik och dans kommer från tiden då Torups slott byggdes, 1500-talet. På den tiden, för 500 år sedan var vanligt med både uppror och krig i Skåne och många människor var mycket fattiga medan andra var mycket rika.

Titta och lyssna på filmerna till Musik och dans på Torups slott. Prata sedan om det ni har sett och hört och försök att svara på frågorna nedan till några av filmerna.

 

Materialet består av

  1. Introfilm
  2. Presentation av instrumenten
  3. Hästarnas dans
  4. Lektion 1
  5. Lektion 2
  6. Lektion 3
  7. Lärarhandledning till lektion 1-3
  8. Instruktion eget ljudinstrument

Introfilm

Presentation av instrumenten

Här får du möta Ensemble Mare Balticum och lära känna instrumenten som de spelar. Hör musikerna berätta om sina instrument och lyssna på hur de kan låta, var för sig och tillsammans. Säg hej till Stefan, Fredrik, Per, Ute och Tommy!

Hästarnas dans

I denna film får barnen lära sig att dansa Hästarnas dans tillsammans med Ensemble Mare Balticum. Hästarnas dans heter på originalspråk ”Branle de chevaux. Först berättar och visar Ute de olika rörelserna i dansen och sätter sen samman rörelserna till en dans. Dansen är ursprungligen en ringdans men passar utmärkt att göra utan detta moment. 

Filmen är tänkt som ett redskap för rörelse i skoldagen. Den kan med fördel användas flera gånger, så att barnen blir bekanta med den och känner till vad som ska hända. Prova gärna på att dansa Hästarnas dans i klassrummet, på skolgården eller under en gympalektion. 

Extramaterial med pedagogisk handledning

Musikerna har spelat in 15 korta vidoes med den musik som de hade tänkt spela för barnen. Ni kan se alla filmer i en följd eller följa uppdelningen i tre omgångar kallat: Lekton 1, Lektion 2 och Lektion 3.

I filmerna möter ni Dario, Fredrik och Tommy ur Ensemble Mare Balticum som tillsammans med narren Trubbel busar och guidar er runt i filmerna. Trubbel vill så gärna starta ett band och stå på scenen precis som Tommy gör. Det blir en berättelse om vilka instrument som fanns förr i tiden, om troll och hur man själv kan bygga ett instrument som skrapare, rasselinstrument eller snurra. Och till slut får Trubbel själv stå på scen.

 

Till filmerna kan ni ladda ner:

  1. Lärarhandledning
  2. Instruktion hur ni kan tillverka era egna ljudinstrument

Lektion 1

1. La Mourisque

Inledning till Musik och dans på Torups slott.

2. Narren Trubbel vill starta band

Narren Trubbel vill starta ett band och spela precis som Tommy gör.

3. Slott och koja

Dario berättar om vilka som bodde på slott förr i tiden och vad de, som inte bodde på slott, kunde arbeta med. Han berättar också om några ”ljudredskap”, som den som inte hade råd att köpa dyra och fina musikinstrument kunde tillverka själv. Flöjten Dario spelar på är gjord i ben och är tillverkad av instrumentbyggaren Åke Egevad.

4. Trubbel hittar ett instrument

Trubbel letar efter ett instrument till sitt band, och efter bandmedlemmar.

5. Fredrik berättar om sin dulcian

Fredrik berättar om sitt blåsinstrument, som kallas för dulcian och spelar en låt, Stingo, från England.

6. Willson´s Wilde

Fredrik, Tommy och Dario spelar på tre olika musikinstrument, dulcian, luta och viola da gamba. Alla tre var populära under 1500-talet i hela Europa och även här i Sverige. ”Willsons Wilde betyder ungefär ”Willsons vilda”. Vi vet inte säkert, men man tror att Willson kan ha varit en välkänd skådespelare i London och att han mer än gärna dansade ”vilda” danser!

 

7. Trubbel hittar kattens leksak

Trubbel har tagit kattens bjällra för att ha som instrument i sitt band.

8. Dario berättar om sin viola da gamba

Dario berättar och spelar på sin viola da gamba, ett stränginstrument som ofta spelades med en stråke. Gambor fanns i flera olika storlekar. Musikstycket som Dario spelar är skrivet/komponerat för viola da gamba. Dario spelar här en liten bit av detta stycke dansmusik. Dansen kallades för Rondeau och kommer från Frankrike.

Lektion 2

9. Ett instrument som bara är ditt

Katten blir inte glad när Trubbel tagit bjällran. Tommy tycker att Trubbel ska göra ett instrument som bara är hans eget.

10. Att tillverka

I denna video berättar och visar Dario och Fredrik hur man kan tillverka sina egna ljudredskap. Sådana här ”instrument” ”ljudredskap” kunde ”vanliga” människor tillverka, som inte hade råd att köpa dyra instrument från andra länder. Idag kan du (åter)använda en plastburk, lägga i några frön och göra ett burkrassel. Eller varför inte göra en träskrapare av en träpinne, som du hittat i skogen!

Lektion 3

11. Musik och dans på Torups slott

Det är lite svårt att göra ett eget instrument, tycker Trubbel. Men Tommy hjälper honom.

12. Troll – folktro

Berättelser om olika mystiska ting har lockat människor i alla tider, som till exempel berättelser om Troll. Här återges delvis och berättas fritt en (gemensam) historia om troll, Trolle Ljungby och Torups slott. I videon berättas också hur man på bästa sätt håller troll på avstånd.

13. Tommy presenterar sin luta

Tommy spelar och berättar här om sitt instrument, lutan.

14. Till slut vet trubbel

Till slut vet Trubbel vilket instrument han vill göra. Nu blir det rock´roll.

15. Trubbels instrument

Äntligen får Trubbel stå på scenen och spela med sitt band, musikerna ur Ensemble Mare Balticum.

 

Tack för oss!
Hälningar från Ensemble Mare Balticum

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.