Utvecklingscentrum: Nyproduktion

Att få fram mer och bättre levande musik för och med barn och unga är den grund vi står på. Aktuella projekt går ut på att få in fler normbrytande musiker, mer mångfald och ökad delaktighet. Nya produktioner som vi tagit fram genom Utvecklingscentum är Trumattack, Trumdans, Resor över vatten och Barnens dag – om barnkonventionen. Under 2019 satsar vi på barns röster & sång och tar fram ett nytt koncept i Rösträtt – sång på förskolan

Trumattack!

Trumattack startade som ett normkritiskt utvecklingsprojekt av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum 2016 och går numera att beställa som Skapande skola & förskola i Skåne och Kronoberg. Här testade vi nya vägar för att lättare kunna hitta och inkludera dem som sitter på stor musikalisk förmåga, och andra för vår unga publik viktiga egenskaper, men kanske saknar vårt språk, våra nätverk och kontakter.

Resor över vatten

”Resor över vatten – Nalle på turné” var ett samarbete mellan UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum och Malmö SymfoniOrkester, Malmö Live konserthus. Föreställningen sprang ur en text, skriven av regissören Helena Röhr, om flyktingkrisen. Den resulterade därmed inte endast i en Nallekonsert på Malmö Live, utan också i en turnébar version.

Trumdans

Efter Trumattack-succén, kom frågan om vi kunde göra något liknande för de yngre barnen. Svaret blev Trumdans som vi 2017 tog fram i samarbete med Förskoleförvaltningen Malmö stads projekt Musiken Stärker, slagverkaren Pape Seck, koraspelaren Malick Diebate och dansaren Elin Waileth.

Barnens dag

 

Inom ramen för fokusområdet Barns rätt! tar Utvecklingscentrum fram en ny produktion tillsammans med Musikråds-elever på Sorgenfriskolan och barn vid Maria förskola i Malmö. Arbetet leds av dramapedagogen Matilda Ericsson och kompositören Jan-Erik Sääf i dialog med barnrättskonsulten Åsa Ekman som expert, bollplank och rådgivare 

Rösträtt - sång på förskolan

Under 2019 utvecklar vi ett koncept inspirerat av Trumattack och som plockar upp innehåll och erfarenheter från projektet Rösträtt som genomfördes 2011–2014 i ett samarbete mellan Malmö Högskola, sedermera Malmö universitet, och UNGiKÖR med stöd av Allmänna arvsfonden. Projektet mynnade bland annat ut i Musikprofilen en högskoleutbildning där förskollärare får utbildning i röst och sång i förhållande till förskolebarn. 

Stopp min kropp

Under 2019 tar vi även fram föreställningen Stopp min kropp i samarbete med Rädda Barnen under temat barn och sexuella övergrepp. I Rädda barnens material med samma namn ges stöd för vidare samtal i skolan eller för femåringarna på förskolan. Här finns tips och råd om hur man kan börja prata med barn i olika åldrar om kroppen och gränser. 

Solisten - klassisk musik för 2000-talets barn

Den första produktion som togs fram genom Utvecklingscentrum var Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn som resulterade i ett album som finns på Spotify och en bok med bland andra forskaren Alf Gabrielsson.

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa