Rösträtt – sång på förskolan

Mer sång i förskolan

Ett nytt fokusområde kring sång i förskolan startade 2018. Satsningen kom till som ett svar på Kung. Musikaliska akademiens nationella upprop som handlade om att sångens förlorat sin självklara plats i förskola och skola. I uppropet gavs sång i förskolan högsta prioritet – något som vi på utvecklingscentrum omsatte till praktik. Vi tog fram ett nytt koncept kallat Rösträtt – sång på förskolan där målet är att stärka barn röster och tro på sig själva genom att få barn att sjunga mera på deras egna villkor.

Sångsatsning i Skåne och Kronoberg

Under de två år som gått har vi satsat på att utbilda sångcoacher som turnerar på förskolor i Skåne och Kronoberg. Genom auditions har vi fått fram nio coacher som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning inom olika genrer såsom visa, världsmusik, folkmusik, jazz, arabisk sång, tidig musik och opera.Vi har fyllt på vår app MusikA med fler uppsjungningsövningar och sånger, t. ex. Rösträtts signaturmelodi som är skriven av Dan Bornemark. Vi har arrangerat två heldagskonferenser (2019 och 2020) där föreläsare och forskare spridit kunskap om ämnet. Allt arbete har gett ringar på vattnet i hela landet och resulterat att satsningen nu blir nationell.
Länk till regionala Rösträtts-projektet och vad som är på gång.

 

Nationella Rösträtt – sång på förskolan

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum har fått bidrag från Kulturrådet för ett treårigt, nationellt projekt som ska ge verktyg för röst- och sångmetodik till pedagoger och barn i förskola. Vi vill tillsammans arbeta långsiktigt med att stärka sången i förskolan. YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) har stora möjligheter att i gemensamma strategier i hållbart perspektiv medverka till att barn får sjunga på sina villkor. Alla regioner från norr till söder har anslutit sig till projektet och möts vi i vårt gemensamma uppdrag att sprida levande musik till barn och pedagoger. 
Länk där du kan läsa mer om nationella Rösträtts-projektet och vad som är på gång.

 

Foto: Kennet Ruona

 

Jag tycker det är kul att sjunga för jag blir lugnare.
Simon
Det är skönt, och man kan sjunga om känslor.
Julia
Jag gillar att sjunga ensam och nynnar när jag inte kan sångerna.
Tuvalu

Kontaktpersoner

Anna-Carin Fogelqvist

Projektledare Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd / Nationell projektledare Rösträtt – sång på förskolan

Filmer om Rösträtt - sång på förskolan

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.