UNGA Folk

UNGA Folk är UNGA Musik i Syds arbete med folkmusik för barn och unga. Vi finns på Spelmansstämmor, ordnar nätverksträffar för pedagoger som jobbar med folkmusik och tipsar om annat som händer i vår region inom genren. Under 2019 driver vi även ett utvecklingsprojekt i tre delar: Skånes ungdomsspelmanslag, Konsert för alla med Navarra och turnéutbyte Sverige-USA.

Datum
  • 14–16 juni, Degebergastämman
  • 15 juni, Barn- och ungdomsstämma i Degeberga
  • 25–28 juli, Korröfestivalen & Barnens egen Korrö
  • 16 augusti, Nätverksträff på Lilla teatern i Eslöv
  • 11–13 oktober, Folkmusikhelg i Malmö
  • 13 oktober, folkmusikkonsert med Navarra på Palladium
Koll på UNGA Folk

Prenumerera gärna på UNGA Folk nyhetsbrev om du vill följa vad vi gör och vad som sker. Läs tidigare nyhetsbrev här.

Maria Bojlund

Maria Bojlund

Projektledare

0706 56 98 71
maria.bojlund@musikisyd.se

Pedagogiskt material

Noter, ljudfiler och annan info som musiklärare och elever kan behöva inför Spelmannsstämmor, allspel och festivaler samlar vi nu i vår UNGA Folk-mapp. Något du saknar? Kontakta Maria Bojlund.

Med stöd av:

Anmäl dig idag:

FOLKMUSIKDAG

Fredag 16 augusti kl 8.30–16
Lilla teatern, Södergatan 31 (vid stationen) Eslöv

Fiollärare Hannelore Sill och dragspel/blåslärare Mattias Lundgren bjuder tillsammans med Eslövs och Hörbys kulturskolor in till Temadag för folkmusiklärare i Skåne. Detta är dagen för dig som på ett eller annat sätt använder dig eller vill använda dig av folkmusik i din undervisning på kulturskolan. Det kan vara mycket eller lite, du kan ha gjort det jämt eller nyss börjat med det, det kan vara svensk folkmusik eller folkmusik från någon annanstans i världen. Dagen består av tre delar: Nätverksskapande, gemensamt musicerande/erfarenhetsbyte och inför höstens stora folkmusikkonsert på Palladium. Läs mer i en pdf här.

Spelmanslaget

Under 2019 sätter vi samman ett spelmanslag för alla 13–19 år som kommit lite längre i sitt musicerande. Vi träffas ett par gånger per termin och spelar låtar från hela Sverige. Ambitionen är att så småningom åka till USA för att träffa och spela med ett lika nystartat ungdomsspelmanslag där.

Så här ansöker du:
– Skriv ett personligt brev (max en A4-sida) om vem du är, vilka låtar du tycker om att spela och varför du vill vara med.
– Spela in en film (med mobil går bra) där du spelar en av dina favoritlåtar.
– Be om ett rekommendationsbrev från någon som känner dig och hört dig spela – din lärare kanske?

Foto: Jon Antonsson

Om UNGA Folk

Vad som startade med ett upprop från det fria kulturlivet och ett första möte i UNGA Musik i Syds regi, drivs nu under 2019 som ett ettårigt utvecklingsprojekt i Skåne och Kronoberg med stöd av Kulturrådet. Syftet är att initiera, driva och samordna folkmusikaktiviteter och speltillfällen för barn och unga tillsammans med etablerade musiker i södra Sverige. Projektet ska genomföras genom en lång rad samarbeten med spelmansrörelsen, utbildningar, studieförbund, arrangörsföreningar, fria kulturlivet och andra organisationer.

Projektets tre delar

Skånes Ungdomsspelmanslag

Det här är sammanhanget för dig som är 13–19 år, kommit lite längre i ditt musicerande, bor i södra Sverige och vill lära dig att spela de allra bästa folkmusiklåtarna med andra.

Vi träffas ett par helger per termin med ambitionen att ta oss hela vägen till USA där vi spelar tillsammans med ett lika nystartat spelmanslag. Med gästlärare betar vi av en rejäl dos av det bästa från hela landet och ser till att har riktigt kul tillsammans!

Foto: Firas Mukarker

Konsert för alla med Navarra

Söndag 13 oktober
Palladium Malmö – inom ramen för Folkmusikhelg 11–13 okober

Under en nystartad festival kommer barn och unga från hela regionen att få stå på scen tillsammans med folkmusikbandet Navarra.

I höstas gjorde vi en första omgång av detta fyrverkeri, och då stod mer än 140 barn, unga, deras pedagoger och några vuxna på Palladium Malmös scen tillsammans med gruppen Lyy.

Foto: Nettan Kock

 

 

Turnéutbyte Sverige-USA

Svenska folkmusikgrupper som spelar för barn och unga ska få turnera i USA och amerikanska artister ska få turnera i Skåne och Kronoberg. På vår utbudsdag 6 mars presenterade vi vår första amerikanska utbytesproduktion som kan beställas för skolturné ht 19, v 45–46: Bonnie & Taylor Sims.

Foto: Jason Innes Photography

Arkiv:

Bou-stämma i Malmö
2 mars 2019

Folkmusikhelg i Malmö/Lund 19–21 oktober 2018

Ännu mera folkmusik

UNGA tipsar

Klezmezz Malmö

Klezmezz är ett tvärregionalt projekt som äger rum i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Under en vecka (22–27 oktober) blir det klezmerfestival i Malmö, Göteborg och Stockholm. Då får barn och ungdomar även stå på scen med ett av banden. I Malmö blir konserten troligtvis den 26 oktober. Man siktar på internationella gäster, Tummel med flera. Mer info här.

SKFYE - SkåneFolk Youth Ensemble

Ensemblen för dig mellan 14 och 25 som spelar ett instrument eller dansar, och är nyfiken på folkmusik och dans.

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa