Bild på barn som spelar fiol.

UNGA Folk

UNGA Folk

UNGA Folk är UNGA Musik i Syds verksamhet inom folkmusik för och med barn och unga. Vi initierar, driver och samordnar folkmusikaktiviteter och speltillfällen för barn och unga tillsammans med etablerade musiker och pedagoger i södra Sverige. Allt genomförs genom en lång rad samarbeten med spelmansrörelsen, utbildningar, studieförbund, arrangörsföreningar, fria kulturlivet och andra organisationer.

Årets skånska allspelslåtar för barn och unga 2024

På denna länk hittar du noter, videos och arrangemang för årets skånska allspelslåtar för barn och unga 2024.

Kontaktpersoner

Maria Bojlund

Producent UNGA / Folk- och Världsmusik / Ensemble Mare Balticum

Jennie Krook

Producent

Aktuellt

Smålands låtverkstad
Nu har du som är 13-19 år möjlighet att anmäla dig till Smålands låtverkstad! Under några helger per termin ses vi och djupdyker i den Småländska folkmusiken. Tillsammans med ledarna kommer du få lära dig nya låtar, öva på samspel, stämmor, komp och sväng!  Vi avslutar terminen med workshop och framförande under Smålands stora folkmusikkonsert.
Länk till Smålands låtverkstad

SkåneFolk – folkmusik för ungdomar
Nya deltagare är välkomna i januari och augusti.
Anmäl dig till:
skanefolkyouthensemble@gmail.com

SkåneFolk är en ungdomsgrupp (14-18 år), som ses och spelar folkmusik tillsammans ungefär en gång i månaden. Mentorer är Malte Zeberg (kontrabas, mandolin, fiol) & Anna Frykstam (klarinett, basklarinett). Tillsammans skapar man ny musik ur den anrika skånska folkmusiktraditionen. Glada visor och snirkliga polskor som trollbinder, med en touch av nutida groove. På vägen följer vänner för livet och skratt man sent kommer att glömma.

Utlärningen sker på gehör, och parallellt med praktiskt musicerande ingår teambuilding och övningar i sväng, scenisk närvaro och utstrålning. God instrumentvana behövs, men erfarenhet av folkmusik och gehörsinlärning är inget krav. Både melodiinstrument och kompinstrument är välkomna!

Om mentorerna:
Malte Zeberg – https://maltezeberg.se/
Anna Frykstram – https://www.facebook.com/ra.folkband/?locale=sv_SE

Läs mer här:
https://www.facebook.com/skanefolkyouthensemble
https://www.skanesspelmansforbund.se/skfye/

Lördag 15 juni 2024 – Barnstämma på Degebergastämman
Under spelmansstämman i Degeberga rymmer lördagen en alldeles egen stämma för barn. Ta med instrument, vi spelar några låtar på scenen tillsammans, om du vill spela någon låt själv eller med ditt kompisgäng får du gärna det också. Du bjuds på fika och därefter ser vi en barnföreställning.
Allt är gratis för barn och de som har instrument! Vill du öva på låtarna i förväg? Du kommer få tillgång till noter och videos i förväg.
Arrangör är Spel- och dansstugan och UNGA Musik i Syd
Länk till hemsida för Degeberga Spelmansstämma

Juli 2024 – Kurser i Folkrotveckan
Strax innan sommarens mysigaste folkmusikfestival arrangeras kurser för såväl barn och unga som för vuxna. Arrangör är Spelmansgården i samarbete med Studieförbundet Bilda.
Länk till hemsidan med kurser under Folkrotveckan

12-13 Juli 2024 – Festivalen Folkrot (norr om Hjärnarp)
Folkrot är en skånsk kultur- och folkmusikfestival som äger rum vartannat år. Festivalen är belägen på Spelmansgården norr om Hjärnarp, för människor i alla åldrar! Här bjuds på konserter, sagor, hemslöjd och mycket annat. Arrangör är Spelmansgården i samarbete med Studieförbundet Bilda.
Länk till hemsidan för Folkrot

 

Juli 2024 – Korrö Folkmusikfestival 
Korrö folkmusikfestival är en av Sveriges största och äger rum i Tingsryds kommun i Småland sista veckan i juli. Hela veckan bjuder på mycket kul för barn och unga!
Länk till hemsida för Korrö Folkmusikfestival

– Korröfestivalens ungdomsläger är för unga mellan 15–25 år, alla instrument är välkomna!
Länk till Ungdomslägret på Korröfestivalen

– Smålands folkmusikläger är för dig som är 8-16 år och spelar något melodiinstrument.
Länk till Smålands folkmusikläger

– Barnens egen Korrökurs är ett dagläger för barn 8–13 år som gillar att sjunga, dansa och pyssla, och som gärna provar på något instrument.
Länk till Barnens egen Korrökurs

9 Augusti 2024 kl. 8.30–16.00 – Folkmusikdag för musiklärare, Lilla teatern i Eslöv
Den årliga fortbildningsdagen för musiklärare! Vi inspireras och inspirerar, och framför allt musicerar med varandra. Vi lär oss låtarna som ska spelas på den stora folkmusikkonserten på Palladium tillsammans med ett av de främsta folkmusikbanden. Och vi spelar igenom den kommande säsongens allspelslåtar för barn och ungdomar.
Dagen arrangeras av Eslövs kulturskola, Hässleholms kulturskola, Skånes Spelmansförbund och UNGA Musik i Syd.

Oktober 2024 – Folkmusikkonsert med Midgren | Skrobe | Quartey + gästande barn och unga (samt pedagoger)
Barn och unga från hela södra Sverige och Danmark bjuds in att stå på scen tillsammans med ett av Sveriges, och världens, främsta folkmusikband! Låtarna har man kunnat öva på under hela hösten, ända sedan folkmusikdagen för musiklärare i Eslöv i augusti, med hjälp av både videos och noter.
För sjunde året gör vi nu denna höjdarkonsert tillsammans. Flera tillfällen att vara med ges.
Alla instrument och svårighetsnivåer är välkomna!

17-20 Oktober 2024 – Malmö Folk Festival
Folkmusikfestivalen Malmö Folk Festival bjuder på folkmusik i alla möjliga former – konserter, workshops, folknattklubb, barnföreställningar, föreläsningar, jam, kurser, dans, m.m.
Malmö Folk Festival arrangeras tillsammans av en lång rad aktörer inom folk- och världsmusiken. Här möts vuxna och barn, proffs och amatörer, folkmusiker och nyfikna – men också pedagoger och elever som är verksamma på var sitt håll runt om i Skåne.

Folkmusikkonserterna där barn och unga gästar ett proffsbands konsert (se ovan) är en del av festivalen. Välkommen att vara med! För barn och unga blir det även fina familjekonserter under denna helg.
Läs mer på www.malmofolkfestival.se
Länk till facebooksida för Malmö Folk Festival

 

Kommande

Våren 2025, Barnstämman i Skåne
Varje vår arrangeras en spelmansstämma för barn, där folkmusiken står i centrum. Barn från hela Skåne samlas och spelar årets ”Årets allspelslåtar för barn” tillsammans – se länk till noter och filmer här på sidan. Dagen avslutas med en konsert för föräldrar och vänner. Om man vill får man gärna framföra någon ytterligare låt med sin spelgrupp, eller varför inte solo? Stämman flyttar sedan några år runt mellan olika kulturskolor. Barnstämman arrangeras av Skånes Spelmansförbund, årets Kulturskolevärd Höörs kulturskola och UNGA Musik i Syd.
Länk till Barnstämman

Våren 2025, Ungdomsstämman Skåne
Varje vår arrangeras en spelmansstämma för ungdomar i Skåne. Ungdomarna träffas och spelar tillsammans. Ofta ingår en workshop med en driven musiker, och så klart även fika!
Arrangör är Skånes spelmansförbund
Länk till Ungdomsstämman

 

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.