Smålands låtverkstad

Smålands låtverkstad 2023/2024 genomfördes som ett pilotprojekt av Smålands spelmansförbund med stöd från Musik i Syd och Ideell kulturallians.

Under tre helger november-mars har ungdomar 14-18 år lärt sig nya låtar och fördjupat sig inom svensk folkmusik. Ungdomarnas medbestämmande har varit centralt, och på deras önskan har de haft besök av folkmusikvetaren Magnus Gustafsson för att få veta mer om folkmusik, dess historia och lite om insamlingsarbetet. En av helgträffarna gick alla gemensamt på en folkmusikkonsert med Karin Wallin & Anders Norudde, som efterföljdes av danskväll. Under danskvällen spelade låtverkstan till dans.

Låtverkstan har träffats en gång vardera i Kronobergs, Kalmar och Jönköpings län. Träffarna har utgjorts både av låtspel och av samtal kring tonalitet, stämföring, arrangering och annat runtomkring som ger en djupare förståelse för varför musiken låter som den låter.

Planering pågår inför låtverkstad 2024/2025, och denna sida uppdateras efter hand. Läs mer om upplägget för 2023/2024 här nedan

Låtverkstad 2023/2024

Nu har du som är 13-19 år möjlighet att anmäla dig till Smålands låtverkstad! Under tre helger ses vi och djupdyker i den Småländska folkmusiken. Tillsammans med ledarna kommer du få lära dig nya låtar, öva på samspel, stämmor, komp och sväng! Ledare är Marika Bjärnborg och Gusten Brodin.
Den 13 april ses vi igen för workshop och framförande på Nygatan 6 under Smålands stora folkmusikkonsert.

Helgträff 1: 24–26 november
Helgträff 2: 2–4 februari
Helgträff 3: 8–10 mars

Premiärkonsert i Växjö: 13 april

Helgträff 1
Första helgträffen äger rum på Kronobergsheds kursgård utanför Moheda. Det går bra att droppa in från kl 17 fredag eftermiddag, med gemensam middag kl 18. Anländer du senare på kvällen, hör av er till Jennie på kassor.smalands@gmail.com. Det går också att ordna skjuts från Alvesta eller Moheda station, meddela även detta i god tid.

Helgträff 2
Kommer anordnas på någon ort i Jönköpings län – mer info kommer!

Helgträff 3
Kommer anordnas på någon ort i Kalmar län – mer info kommer!

Om ledarna:

Marika Bjärnborg är utbildad musiker och fiolpedagog på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon arbetar på Alvesta Kulturskola och har varit ledare på Smålands Folkmusikläger sedan 2007.

Gusten Brodin är utbildad musiker på Norges Musikhögskola i Oslo och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han arbetar som frilansande musiker och har varit ledare på Smålands Folkmusikläger sedan 2012.

Praktiska detaljer

Ramtider:
Under helgerna är start fredag eftermiddag med drop-in kl 17-18, slut söndag eftermiddag med fika 14.00. Boende kan variera: flerbäddsrum eller masslogi på eget liggunderlag. Information om boende kommer i god tid inför varje kurshelg.

Kostnad:
Totalt för tre helger samt workshop och konsert: 1800 kr.

Anmälan:
Anmälan görs via Smålands spelmansförbund senast 12 november: https://forms.gle/aNrAwNTa3HLxeRpq7

Betalning:
Sker till Smålands spelmansförbund senast 20 november PG 44 80 33-1, eller Swish 123 52 78 452.

Kontaktpersoner

Jennie Krook

Producent

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.