Sångsatsning Skåne och Kronoberg

Mer sång i förskolan

Under två år har Utvecklingscentrum satsat mer sång i förskolan genom konceptet Rösträtt – sång på förskolan. Satsningen kom till som ett svar på Kung. Musikaliska akademiens nationella upprop som handlade om att sångens förlorat sin självklara plats i förskola och skola. I uppropet gavs sång i förskolan högsta prioritet – något som vi på utvecklingscentrum omsatte till praktik. Vi tog fram ett nytt koncept kallat Rösträtt – sång på förskolan där målet är att stärka barn röster och tro på sig själva genom att få barn att sjunga mera på deras egna villkor.

 

Konferenser med sång i fokus

Vi har arrangerat två heldagskonferenser (2019 och 2020) där föreläsare och forskare spridit kunskap om ämnet. Du kan se de två konferensdagarna i efterhand, se länkar i högerspalten.

Sångcoacher som spelar i förskolor

Vi har utbildat sångcoacher som turnerar på förskolor i Skåne och Kronoberg. Genom auditions har vi fått fram nio coacher som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning inom olika genrer såsom visa, världsmusik, folkmusik, jazz, arabisk sång, tidig musik och opera. Följande sångcoacher, program och genrer finns i vårt musikutbud:

  • Elinor Fryklund – Sjung ut med Elinor (visa)
  • Dan Knagg – Loopa med Dan (världsmusik, loopa)
  • Anders Larsson – Tralla med Anders (folkmusik)
  • Mimi Terris – Jazza med Mimi (jazz)
  • Anna Elwing – Ropa på korna med Anna (folkmusik, kulning)
  • Andrea Tjäder – På röstäventyr med Andrea (tidig musik)
  • Lisa Löfqvist – Lalla loss med Lisa (opera)
  • Tania Wayra – Sjung för livet med Tania (världsmusik, ursprungsmusik)
  • Alaá Rashid – Yalla Yalla med Alaá (världsmusik, arabiska)

Länk till Rösträtt – sång på förskolan i vårt musikutbud.

 

Uppsjungningsövningar och sånger i MusikA

Vi har fyllt på vår app MusikA med fler uppsjungningsövningar och sånger, t. ex. Rösträtts signaturmelodi som är skriven av Dan Bornemark.
Länk till sida om vår app MusikA.

 

Familjekör

Vi har startat en Familjekör på Kulturkvarteret Kristianstad. På utvalda lördagar samlas liten och stor och sjunger tillsammans med en av våra Rösträtts-coacher. Hösten 2021 planerar vi att ha tre Familjekörs-lördagar: 23 oktober Rösträtt – Loopa med Dan, 27 november Rösträtt – Tralla med Anders och 18 december (uppgift om sångcoach kommer). Håll utkik i konsertkalendern för mer info längre fram!

 

Förskolepersonalkör

Förskolepersonalkören handlar om att inspirera förskolepersonal till att sjunga mer i förskolan. Mot denna bakgrund har Förskolepersonakören som mål att ge deltagarna djupare insikter i hur man kan använda sång, musik och rytmik som ett pedagogiskt verktyg i förskolan. Mellan 2011-2019 riktades fortbildningen till förskolepersonal i Kristianstads kommun. 2020 flyttade vi satsningen till Älmhults kommun och nu i höst tar Växjö kommun över stafettpinnen. Länk till sida om Förskolepersonalkören.

 

 

Genom Rösträtt – sång på förskolan ska förskolor ges möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mera i den dagliga förskoleverksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband.

Namnet Rösträtt innehåller en dubbeltydighet. Rätt här står för att använda rösten på rätt sätt, men också en demokratisk aspekt och möjligheten till inflytande och delaktighet. Med projektet vill vi göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor.

 

 

Nationellt projekt för sång i förskolan

Allt arbete har gett ringar på vattnet i hela landet och resulterat att satsningen nu blir nationell. Läs mer om Rösträtt – nationellt projekt på denna länk.

Filmer om Rösträtt - sång på förskolan

SVT reportage: Rösträtt - Loopa med Dan

Hör barnens reaktioner när Dan Knagg hade coronaanpassad utomhuskonsert med förskolebarn i Svedala kommun.
Inslaget sändes 15 december 2020 i SVT Regionala nyheter.
Länk till reportaget.

Rösträtt i appen MusikA

Rösträtts signaturmelodi

”Du har rätt till din röst – rösträtt”. Sjung med i vår Rösträtts signaturmelodi med Mimi Terris och Lilla Musikrådet. Låten är skriven av Dan Bornemark.
Länk till filmen.

Rösträtt - Yalla Yalla med Alaá och Dan

Sjung med i Trollmors vaggsång på arabiska. Sången är textad på arabiska.
Länk till filmen.

Rösträtt - Sjung för livet med Tania

Sjung med på spanska, aymara och svenska med Tania Wayra, Allan Skrobe och Lilla A.
Länk till filmen.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.