JulaSongh

Beskrivning

Varför inte ge barnen något de kanske inte visste fanns? Här paketerat i ett vackert och glittrigt, julkort med julsonger från när och fjärran. Konserten innehåller mycket sång, även allsång, och slagkraftig instrumentalmusik från renässansens tid, spelad på tidstypiska instrument som viola da damba, dulcian, basun, harpa, fiddla, vevlira och blockflöjter.

Publiken bjuds in i både tungvrickar-refräng och mer välkända klassiker som ”Staffan var en stalledräng” och ”Nu tändas tusen juleljus”. Eleverna får dessutom hjälp att förstå och konkretisera vad 400-500 år tillbaka i tiden innebär, som i jämförelser med kyrkan i byn eller genom en bevarad sångbok, som lärt oss om vad skolbarnen sjöng då. Stämsång i en ”jula-säng” får vi också uppleva och en ballad från 1500-talet. Om Kiruna och om massor av snö får vi höra och gestalta snöänglar i rörelser. Vad som väckt mest skratt hittills är ett dammsugarljud i en julstädarlåt som svänger så skönt. Och att döma av den återkoppling vi fått vilar hos många efteråt en lika tidlös som generationsöverskridande känsla av att tillsammans ha fått vara med om något gammalt men gott.

Smakprov ur Ensemble Mare Balticums förställningar med artistintervju:

Musik-klipp:

Medverkande

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble och  står för specialkompetens inom verksamhets-området tidig musik (fram till och med 1600-talet), framför allt från länderna kring Östersjön. Här finns stor erfarenhet av att presentera en unik form av dels renodlade konsert-evenemang och dels historisk-pedagogiska konsert-program där man levandegör historia med musik – för såväl vuxna som för barn och ungdom. Ensemble Mare Balticum tillkom 1989 och har sitt namn efter Östersjön – Mare Balticum.

 

Fakta

Målgrupp

åk F–4

Period

ht 2022

Speltid

40 min

Max publik

100 x 2

Lokal

Samlingslokal, aula, idrottshall

Scenyta

4 x 6 m

Medverkande

Ute Goedecke – sång, blockflöjt, harpa
Per Mattson – fiddla, vevlira, fiol, sång
Stefan Wikström – basun, sång
Fredrik Persson – dulcian, sång

Producent

Byggtid/rivtid

60/30 min

Pris

7.000 kr för 2 konserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

Övrigt

Foto: Annika Johansson

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.