
YAM Sweden inviger nationella projektet "Rösträtt - Sång i förskolan"
På konferensen SÅNG & SPRÅK den 11 november 2020 presenterade YAM Sweden sin nationella sångsatsning ”Rösträtt – Sång på förskolan”. Länk till filmen
Rösträtt – sång på förskolan är en nationell satsning för att stärka sången i förskolan och inspirera personal och barn att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten. Nu är alla Sveriges 21 regioner anslutna till det nationella samarbetsprojektet och vi arbetar tillsammans för att göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor. Alla barn ska få möjlighet att sjunga efter sina fysiska förutsättningar och kunna utveckla sina röster och sin musikalitet. Projektet är långsiktigt och löper över flera år.
Se vårt reportage om varför Rösträtt-sång på förskolan är så viktigt och en angelägenhet för hela Sverige.
UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum har fått bidrag från Kulturrådet för ett treårigt, nationellt projekt som ska ge verktyg för röst- och sångmetodik till pedagoger och barn i förskola. Idag är alla Sveriges regioner delaktiga! Rösträtt – sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt inom YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) och en del av rörelsen Sjungande barn, Kungl. Musikaliska Akademien. Projektsamordnare är Unga Musik i Syd Utvecklingscentrum.
Projektdeltagare: Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst, GotlandsMusiken, Jämtland Estrad Norr, Kalmar län, Kultur-Gävleborg, Region Stockholm, Musik Hallandia, Musik i Blekinge, Smålands Musik & Teater, Musik i Dalarna, Musik i Uppland, Musik Västernorrland, Norrbottensmusiken, Körcentrum Nord Norrbottensmusiken, Norrlandsoperan, Scenkonst Sörmland, UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum (Skåne/Kronoberg), Västmanlandsmusiken, Wermland Opera, Örebro konserthus, Östgötamusiken
Pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn och kunna hjälpa barnen att utveckla sin röst. Genom att använda sin sångröst utan att värdera den hjälper det att förmedla en lekfull inställning till barnen. Att bruka sin röst kräver att man kan sjunga ut, med självförtroende och på den egna röstens villkor. Genom Rösträtt – sång på förskolan ges förskolor möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mera i den dagliga verksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband.
Rösträtt – sång på förskolan finns i nästan hela landet. Här hittar du information och kontaktuppgifter i din egen region.
Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan | Körcentrum Väst (korcentrumvast.se)
Gotlandsmusiken
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Musik i skolan (gotlandsmusiken.se)
Jämtland Estrad Norr
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – Sång på förskolan våren 2023 – Kultur i Jämtland Härjedalen (estradnorr.se)
Kalmar län
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – Sång på förskolan – BOU Musikplay
Kultur-Gävleborg
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Nationell sångsatsning Rösträtt – sång på förskolan – Kultimera
Region Stockholm
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – Sång på förskolan – Region Stockholm
Musik Hallandia
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: RÖSTRÄTT – SÅNG PÅ FÖRSKOLAN – Musik Hallandia
Musik i Blekinge
Kontakta producent Christina Vermandis: christina.vermandis@regionblekinge.se
Musik i Dalarna
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan | Musik i Dalarna och Dalasinfoniettan
Musik i Uppland
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan – Musik i Uppland
Musik Västernorrland
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Musik Västernorrland (musikvasternorrland.se)
Norrbottensmusiken
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan – Norrbottensmusiken
Norrlandsoperan
Kontakta producent Marcus Falk: markus.falck@norrlandsoperan.se
Scenkonst Sörmland
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt | Scenkonst sörmland (scenkonstsormland.se)
UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum (Skåne/Kronoberg)
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan – Unga Musik i Syd
Västmanlandsmusiken
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – sång på förskolan – Västmanlandsmusiken (vastmanlandsmusiken.se)
Wermland Opera
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – Sång på förskolan (wermlandopera.com)
Örebro konserthus
Kontakta producent Maria Brengesjö: maria.brengesjo@orebrokonserthus.com
Östgötamusiken
Information och kontaktuppgifter finner du på denna sida: Rösträtt – Sång på förskolan – Östgötamusiken (ostgotamusiken.se)
Konstnärliga rådet ska informera och ge riktlinjer i projektet i samråd med alla medverkande regioner genom våra terminsträffar och digitala möten.
Kristin Ahlin – Musik Hallandia
Marit Zetterström – Västra Götalandsregionen
Lilian Henriksson – Region Stockholm, Musik
Anna-Carin Fogelqvist och Charlotta Blom – Unga Musik i Syd Utvecklingscentrum
Vill du läsa mer om vilka som arbetar med projektet och i vilken form? Då ska du kika i vår broschyr där alla regioner, rösträttscoacher, konstnärliga råd, pedagoger, frilansare och övriga medverkande finns med.
Lärarhandledning med tips och övningar som en hjälp för er att fortsätta jobba med sång, musik och rytmik på förskolan.
Musik Hallandia har skapat eget kompetensmaterial för att stärka sången i förskolan. Läs med om Hallands arbete genom att klicka på länken.
Kompetenutvecklingsmaterial Musik Hallandia
Under våren 2021 har vi i samarbete med Axess lab tagit fram en prototyp som kommer att ligga till grund för ett framtida digital verktyg för personal på förskolor runt om i landet. Vi har haft en nära dialog med förskoleverksamheten och lyssnat till personalens behov när vi har tagit fram prototypen. Det har varit en självklarhet att involvera personer med olika förkunskaper av sång i detta arbete. Under en 10 års-period är förhoppningen att det ska samlas tusentals sånger och pedagogiskt material, helt anpassat efter barnens röstläge. Det ska vara möjligt att välja sånger med andra språk än svenska och sånger med tecken som stöd och sånger anpassade efter lek, rörelse och vila. En viktig del i det digitala verktyget kommer vara att utveckla en lustfull Röstbarometer som ska hjälpa pedagoger och barn att se vilket tonläge de befinner sig i.
MusikA är en app för barn i förskoleåldern och deras vuxna, utvecklad av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samarbete med företaget Do-Fi/Edurama. Appen är tänkt som ett lekfullt musik- och rytmikpedagogiskt verktyg för liten och stor.
Med MusikA vill vi få barn att upp och hoppa och röra på sig, sjunga och spela. Under knapparna StartA, SjungA, DansA, YogA, SpelA, SpråkA och VilA döljer sej många spännande upptäckter. Flera av musikproduktionerna går även att beställa som levande musikupplevelser genom oss.
Här kan du läsa med om MusikA
Ännu en gång samlas landets sångcoacher och producenter för intensiva dagar med kompetensutveckling, repertoarutbyte och inspirerande föreläsningar. Vi välkomnar dig som är intresserad av barn och sång att delta på konferensen fredagen den 8 september kl 9.00–16.00.
Du kan delta hela eller delar av dagen. Deltagande är kostnadsfritt.
Begränsat antal platser, föranmälan krävs till: anna-carin.fogelqvist@musikisyd.se
Klicka här för att se programmet för dagen
Under 2023 kommer Linn Hentschel fördjupa sin forskning på nationella Rösträtt-sång på förskolan. Detta har möjliggjorts med stöd från Kulturrådet. Linn kommer intervjua, besöka och observera sångcoaher som deltar i Rösträtt, för att kunna fånga upp fler initiativ som relaterar till vårt arbete med demokrati/genusmedvetna arbetssätt i sång med barn på förskolan.
Linns slutrapport kommer presenteras för projektet september 2024.
Linn Hentschel är lektor vid Inst. för estetiska ämnen vid Umeå universitet och hennes avhandling 2017 var en fenomenologisk studie av sång i musikämnet under grundskolans senare år.
Vi hälsar Linn varmt välkommen till projektet!
Vi är många och blir fler och fler! Idag är det ett 60-tal sångcoacher/konstnärliga ledare som håller på eller har utbildats i att sjunga tillsammans med små barn och deras pedagoger. Många olika genrer finns representerade bland våra sångcoacher men alla Rösträtts-konserter innehåller följande tre delar:
Inget Rösträtts-program är det andra likt även om upplägget innehåller ovan nämnda delar.
Namnet Rösträtt står för två saker. Att använda sin röst på rätt sätt och rätten att använda sin röst i ett demokratisk perspektiv med möjlighet till inflytande och delaktighet. Vi vill vi göra en radikal och genomgripande insats för sång på små barns villkor.
Torsdag 9 februari kl. 12.50-13.00 gästade Rösträtt – sång på förskolans den digitala live-studion på Folk och Kultur. Programledare Kristoffer Triumf intervjuade Gunnar Bjursell, Karin Westerberg Kindgren och Susanne Rydén från programpunkten Tystnar Sverige?
👉 Se inslaget på Folk och Kulturs hemsida
Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum, har drivit det regionala projektet Rösträtt - sång på förskolan under två år. Satsningen har omfattat att utbilda rösträttscoacher som turnerat på förskolor i Skåne och Kronoberg. Genom auditions har man fått fram nio coacher som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning inom olika genrer såsom visa, världsmusik, folkmusik, jazz, arabisk sång, tidig musik och opera. En satsning som nu blir nationell.
Vi vill arbeta långsiktigt med att stärka sången i förskolan. YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) har stora möjligheter att i gemensamma strategier i hållbart perspektiv medverka till att barn får sjunga på sina villkor. Från norr till söder möts vi i vårt gemensamma uppdrag att sprida levande musik till barn och pedagoger.
Se filmen nedan där Anna-Carin Fogelqvist berättar om hur projektet startade och hur numera 13 regioner i Sverige vill göra skillnad och höja barns rätt till sin röst – RÖSTRÄTT!
Sjungande barn är en landsomfattande rörelse på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien. Rörelsen ämnar att stärka samverkan mellan musikliv och skola på lokal och nationell nivå. Musikämnet i skolan ska värderas högt och barns tillgång till sina röster ska utvecklas och synliggöras. Alla barn ska få tillgång till sin röst, med musiken som livslång resurs för hälsa och självförtroende. På Sjungande barns webbsida kan ni också ta del av mycket som händer i Nationella Rösträtt- sång på förskolan.
Länk till hemsidan för Sjungande barn
Projektledare Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd / Nationell projektledare Rösträtt – sång på förskolan
Producent UNGA Musik i Syd / Kommunikatör Rösträtt – sång på förskolan
På konferensen SÅNG & SPRÅK den 11 november 2020 presenterade YAM Sweden sin nationella sångsatsning ”Rösträtt – Sång på förskolan”. Länk till filmen
Hör Lina Blomqvist, konstnärlig ledare för Rösträtt – sång på förskolan Musik i Västernorrland prata om vikten av att ta hänsyn till barns röstomfång. Se hennes filmade programpunkt från konferensen Sång & Språk, 11 november 2020. Länk till filmen
Den 6 februari 2020 stod nätverket YAM Sweden bakom programpunkten ”Nationellt upprop barn och sång” på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna. Se inslaget i SVT Kulturnyheterna. Länk till filmen
Se Musik i Västernorrlands film om sitt arbete med Rösträtt – sång på förskolan. Länk till film
Se Musik Hallandias film om sitt arbete med Rösträtt – sång på förskolan. Länk till filmen
Den 16 april firades VÄRLDSRÖSTDAGEN och det uppmärksammade vi med en manifestation ute på landets alla förskolor. Här får du ta del av manifestationen från en förskola i Lövestad och höra projektledaren, konstnärlig ledare och Sjöbos kultursamordnare berätta mer. Länk till filmen
Kika in på kultimera.se och titta på ett smakprov från den digitala fortbildningen Ta Ton. Här får du som jobbar med barn på förskolan tips och verktyg på hur du på ett enkelt sätt kan sjunga mer med barnen. Kursledare är Karin Westberg och Sara af Klintberg från Ensemble Yria.