Rösträtt – nationellt projekt

Sverige ska åter bli ett sjungande land

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum har fått bidrag från Kulturrådet för ett treårigt, nationellt projekt som ska ge verktyg för röst- och sångmetodik till pedagoger och barn i förskola.  Idag är det 13 regioner som anslutit sig och fler väntas! Här kan du läsa mer om projektet och vad som är på gång.

Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum, har drivit det regionala projektet Rösträtt - sång på förskolan under två år. Satsningen har omfattat att utbilda rösträttscoacher som turnerat på förskolor i Skåne och Kronoberg. Genom auditions har man fått fram nio coacher som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning inom olika genrer såsom visa, världsmusik, folkmusik, jazz, arabisk sång, tidig musik och opera. En satsning som nu blir nationell.

Vi vill arbeta långsiktigt med att stärka sången i förskolan. YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) har stora möjligheter att i gemensamma strategier i hållbart perspektiv medverka till att barn får sjunga på sina villkor. Från norr till söder möts vi i vårt gemensamma uppdrag att sprida levande musik till barn och pedagoger.

Se filmen nedan där Anna-Carin Fogelqvist berättar om hur projektet startade och hur numera 13 regioner i Sverige vill göra skillnad och höja barns rätt till sin röst – RÖSTRÄTT!

Utvecklingsarbetets två delar

 • RÖSTRÄTT – utbilda regionala sång-coacher som sen gör utåtriktade aktiviteter med fokus på förskolan
 • DIGITALT VERKTYG – som ska bli pedagogernas hjälp i den dagliga verksamheten. Här ska finnas sånger, sångtips, uppsjugningsövningar och ”röstkollen” – ett verktyg där pedagogerna på ett lustfyllt sätt kan se i vilket röstläge de befinner sig i när de sjunger.

Pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn och kunna hjälpa barnen att utveckla sin röst. Det ska bli en hjälp till förskolepersonalen att våga använda sin egen sångröst. Genom att använda sin sångröst utan att värdera den hjälper det att förmedla en lekfull inställning till barnen.

 

Vi tar fram en prototyp

Under våren arbetar Axess lab med att ta fram en prototyp till nationella Rösträtt-sång på förskolan. Prototypen ligger till grund för det digitala verktyg/webbapp som ska bli pedagogernas hjälp i den dagliga verksamheten att sjunga tillsammans med barnen. Ambitionen och förhoppningen med det digitala verktyget är att det ska bli pedagogernas bästa vän på golvet när de leder sångstunder med barnen.

För att skapa ett användarvänligt och målgruppsanpassat verktyg har Axess lab under februari gjort användartester med pedagoger och personal i förskolan från olika delar av Sverige. Det är viktigt att det verktyg som planeras att tas fram är väl förankrat i den verksamhet som det ska användas i.

Axess lab är experter inom digital tillgänglighet och jobbar med att skapa och tillgängligöra webbappar och funktioner som alla, oavsett funktionsvariation, kan använda.

 

Rösträttscoacher i (nästan) hela Sverige!

Vi är många och blir fler och fler! Idag är det hela 30 sångcoacher/konstnärliga ledare som håller på eller har utbildats i att sjunga tillsammans med små barn och deras pedagoger.

 • Kalmar län: Kristina Ruhnström, Mats Genfors
 • Halland: Pernilla Bjurström, Kerstin Axelsson, Margaretha Evmark, Emelie Dybeck, Anna Lovdahl
 • Västmanland: Lina Rolf, Maria Webb, David Johansson, Susanne Lindholm
 • Norrbotten: Anja Storelv
 • Blekinge: Sofia Loell
 • Sörmland: Agnes Enerlund Lindberg, Karin Ericsson Back, Johanna Brun
 • Gävleborg: Karin Westberg, Sara af Klintberg
 • Västernorrland: Lina Blomqvist
 • Stockholm: Karin Westerberg
 • Musik i Dalarna: Malin Andersson
 • Musik i Syd: Elinor Fryklund, Dan Knagg, Anders Larsson, Mimi Terris, Anna Elving, Alaá Rachid, Andrea Tjäder, Tania Waira och Lisa Löfqvist

 

Projektdeltagare: UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum, Kultur-Gävleborg, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst, Musik Hallandia, Länsmusiken Stockholm, Musik Västernorrland, Musik i Blekinge, Länsmusiken Kalmar län, Västmanlandsmusiken, Norrbottensmusiken, Musik i Dalarna, Gotlandsmusiken och Scenkonst Sörmland.

 

Fira Världsröstdagen 16 april

Den 16 april är det Världsröstdagen, dagen då rösten ska uppmärksammas över hela ‎världen. Det önskar vi manifestera utomhus kl. 10.00 med att vi sjunger samma sång över hela landet tillsammans med er – pedagoger och barn från förskolor i hela landet. Sången vi ska sjunga heter ”Du har rätt till din röst” och finns i appen MusikA eller på Youtube. Från norr till söder möts vi i en gemensam vilja att barn ska få sjunga på sina villkor!

Det är enkelt att fira Världsröstdagen! Gå ut och sjung och tillsammans gör vi våra röster hörda.

Information om manifestation
Den 16 april kl. 10:00, utomhus, utanför er förskola
Sjung Rösträttssången tillsammans med barnen ifrån appen MusikA

Vill er förskola få möjlighet att bli uppmärksammad av media i samband med manifestationen? Hör då av er till karin.carlqvist@musikisyd.se

Symposium 2021: Sången i förskolan

Missade du symposiuemet 24 mars så kan du se det i efterhand. Det ligger kvar en månad på webben! Vår punkt om nationella Rösträtt ligger 2:10:47 min in i filmen.
Länk till Symposium: Sången i förskolan

Symposiumet ger en bakgrunds- och nulägesbeskrivning av musikens plats i förskolan och förskollärarutbildningen, klingande exempel och ta del av inspirerande projekt, samtal och debatter. Symposiumet är en del av firandet av Kungliga Musikaliska Akademien 250 år och arrangeras i samarbete mellan Körcentrum Syd, Kungliga Musikaliska Akademien, Musik i Syd, Körcentrum Väst och UNGiKÖR med stöd från Region Skåne.

Kontaktpersoner

Anna-Carin Fogelqvist

Projektledare nationella Rösträtt - sång på förskolan

Karin Carlqvist

Producent

Annika Johansson

Verksamhetschef

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.