Svenska i förskolan

”Hallå Förskola” stärker barnens språkutveckling genom lek och kreativitet

Svenska i förskolan är ett treårigt projekt som syftar till att främja barns språkutveckling och hjälpa dem att etablera sig i Sverige. Vårt mål är att skapa en innovativ app, ”Hallå Förskola”, som gör språkinlärning rolig och engagerande, samtidigt som den speglar vardagen på en förskola enligt den svenska läroplanen. Nu finns Hallå förskola att ladda ner via Appstore och Google Play. Du hittar den genom att söka på Hallå förskola.

Projektägare är Sensus region Skåne-Blekinge och samarbetspartners är Do-fi/Edurama, UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum, Rädda barnen och Pedagogiskt utvecklingsteam Öster. Den primära målgruppen är barn som inte har svenska som modersmål, men appen kan användas av alla barn. Ambitionen har varit att skapa ett digitalt verktyg som aktiverar och engagerar barnen genom analoga och digitala inslag. Arbetet har genomgående bestått av djupintervjuer, workshops och referenssamtal med barn, föräldrar och pedagoger för att utveckla det kreativa och musikaliska innehållet samt de språkutvecklande momenten.

Appen i sin färdiga form präglas av en blandning av kunskap, språkutveckling och konstnärliga uttryck. Med det menar vi att det pedagogiska innehållet framförs med hjälp av musik, dans och teater. Genom tidigare erfarenheter vet vi att musik är en bra kommunikationsväg till barn. Teater och musik är våra främsta pedagogiska hjälpmedel.

Sensus äger och ansvaras för verktygets användning, spridning och uppdatering.

 

”Den primära målgruppen är barn som inte har svenska som modersmål, men projektet kommer att involvera alla barn.”

Detta gör vi i projektet

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum har stått för framtagandet av de nyskrivna sångerna som skrivits av kompositörer i olika genrer. Under de första två åren har vi genomfört workshops ute i förskolorna, samt på Sensus och Rädda Barnens aktiviteter. Genom kreativa interaktiva workshops har vi att samlat in barnens idéer, och utifrån det byggt innehållet i appen. Till varje tema i appen har vi producerat en sång, som bygger på materialet från workshops. Utifrån dessa workshops har det tagits fram sex nykomponerade sånger. Åsa Håkansson har under tre terminer arbetat som musikpedagog/samordnare. Åsa har med musik som verktyg, byggt broar som främjat språkinlärning och integration t. ex. i Musik i Syd-projektet Bro bro breja.

Vad mer?

Sagohuset i Lund har byggt på med sagor och ljudeffekter som knutit ihop temat på sångerna. Appen har testats på målgruppen och sedan justerats av apputvecklarna Edurama. Den färdiga appen finns nu att ladda ner gratis via Appstore och Google Play
Projektledare på Sagohuset och Sensus är Lisa Petri Lisa.Petri@sensus.se.

 

Tonsättare skriver sånger till appen

Fotograf Nadin Al Khalidi: Peter Bothén/Stallet

Under tre terminer ska sex tonsättare skriva språkutvecklande sånger till appen Hallå Förskola. Allt sker tillsammans med förskolebarn från Annelunds förskola i Malmö och Orkesterparkens förskola i Lund som också väljer tema för låtarna.

  • Jack Elz skriver i genren folkpop. Hans band Crying Day Care Choir spelar in sången. Jack skriver kring temat Saga och magi.
  • Mimi Terris skriver i genren jazz. Mimi Terris har med sina sällsamma kompositioner på svenska skapat en helt egen nisch inom svensk vokaljazz.
    Mimi sång kommer ur temat Ut och lek.
  • Nadin al Khalidi skriver i genren världsmusik arabiskt. Nadin skriver kring temat Saga och magi.
  • Måns Asplund skriver i genren hiphop. Måns Asplund (hiphop) skriver om temat Min stad och samarbetar med textförfattare Olof ”O-hund” Dehlin.
  • Brita Björs skriver i genren folkmusik. Orkesterparkens förskola i Lund kommer tillsammans med Brita fokusera på En dag på förskolan.
  • Tobias Allvin och Jonas Karlström Hay från Skräckkabinettet skriver i genren rock. Annelunds förskola i Malmö kommer Jonas och Tobias att jobba kring temat En bra kompis.

Här är en bild när barnen leker sovande superhjältar som laddar upp sin superkraft.

Kontaktpersoner

Anna-Carin Fogelqvist

Projektledare Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd / Nationell projektledare Rösträtt – sång på förskolan

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.