Blockflöjtsfest Skåne 2023

Söndag 26 mars 2023
Kulturkvarteret Kristianstad

En speldag för alla skånska blockflöjtsspelande barn och ungdomar mellan ca 8 och 25 år. Dagen startar 9.30-10.00 med incheckning och slutar med en gemensam konsert kl 15.00 då föräldrar är välkomna (om covidläget tillåter). Slut 16.00.

Däremellan får vi träffa Ensemble Mare Balticum, spela i olika grupper, äta god mat, fika och framförallt träffa nya blockflöjtskompisar. Kolla in välkomstvideon här intill och titta sedan vilken grupp som passar dig.

Ladda ner schema för dagen här

Har du frågor?
Kontakta pia.loman@lund.se

 

Pia Loman, projektsamordnare Blockflöjt Skåne, berättar om Blocksflöjtsfest 2022.

I över 30 år har Ensemble Mare Balticum spridit den tidiga musiken, dess klanger och dess fascinerande berättelser till både ung och vuxen publik. Med stor kärlek till musik från 1200- till 1600-talen ger de lyssnaren en genuin upplevelse av hur det kan ha låtit för länge sedan. Medverkande: Fredrik Persson, Ute Goedecke, Stefan Wikström, Per Mattsson och Tommy Johansson.

Repertoar – låtar vi spelar

Använd gärna ljudfilerna för att öva in stämmor till låtarna. Vissa av dem finns både i övningstempo och måltempo. Det blir roligast att spela tillsammans om alla är väl förberedda och kan låtarna på förhand.

Alla spelar Branle Sefyr

Denna spelar alla utan noter!

Branle Sefyr (noter)

Branle Sefyr (ljudfil)

 

Grupp Sefyr

I denna grupp spelar vi korta låtar för sopranblockflöjt i två stämmor. Man behöver kunna toner mellan d1 och d2 och alla låtar är med fiss. Spela gärna till ljudfilerna för att lära känna tempo och puls. I Sabokoaja provar vi även stämmor med alt, tenor och bas – låna flöjt och ta med från din Kultur/Musikskola.

Minute Minuet (noter)

Minute Minuet (ljudfil)

The road less travelled (noter)

The road less travelled (ljudfil, tempo 80 %)

The road less travelled (ljudfil, tempo 100%)

Ettan (noter)

Ettan (ljudfil)

Sabokoaja (noter)

 

 

Grupp Susato

Gillar du äventyr och lockas av Harry Potters värld eller en strid till häst där kulorna viner om öronen? Musiken till Nimbus 2000 behöver vana altspelare som bär melodin och inte räds en hel del förtecken, men också taktfasta sopran, tenor- och basspelare. Pavane La Bataille är stolt renässansmusik där blockflöjtens större storlekar kommer till sin rätt. Välj om du spelar stämma 3 på tenor eller bas och stämma 4 på f-bas eller C-bas. Vi jobbar med intonation, alltså att få ackorden att stämma och att hitta känslan av 1500-tal.

Pavane La Bataille (noter)

Pavane La Bataille (noter, Tenor 2 som bas i g-klav)

Pavane La Bataille (noter, F-basstämma som C-bas i g-klav)

Pavane La Bataille (ljudfil)

Nimbus 2000 (noter)

Nimbus 2000 (ljudfil, tempo 104)

Nimbus 2000 (ljudfil, tempo 120)

 

 

Grupp Pinagay

Här spelar vi tre olika flerstämmiga låtar för sopran, alt, tenor och bas. Som sopranspelare behöver man kan kunna spela med bess och upp till f2. Lärare hjälper till med tenor och bas-stämmor, men i Diana och Branle Pinagay kanske även några elever vill spela tenorstämmor.
Låtarna ser kanske korta ut, men var beredda på att vi kommer att jobba tillsammans med form, alltså lyssna och prova olika sätt att spela och variera när vi tar om låten många gånger. Målet är att hitta ett sväng och få stämmorna att klinga snyggt tillsammans.

 

Branle Pinagay (noter)

Branle Pinagay (ljudfil, tempo 56)

Branle Pinaqay (ljudfil, tempo 65)

Diana (noter)

Diana (ljudfil, tempo 104)

Diana (ljudfil, tempo 110)

Lugnet före stormen (noter)

Lugnet före stormen (ljudfil)

 

 

Grupp Chevaux

Bli inspirerad av Ensemble Mare Balticum och deras djupa kunskaper om renässansmusik. Spela tillsammans med instrument som basun, dulcian, vevlira och trumma och jobba med ornamentik, artikulation och rytmer. Låtarna och instruktionerna kommer att gå i snabbt tempo så man behöver vara en van notläsare. Denna grupp är tillsammans med EMB och en blockflöjtslärare under hela dagen.

Branle des Chevaux (noter)

Branle des Chevaux (ljudfil)

To shorten winters sadness (noter)

To shorten winters sadness (ljudfil på Spotify)

Cleopatra (noter)

Cleopatra (ljudfil)

Instruktion Cleopatra (pdf)

 

 

Blockflöjt Skåne

Blockflöjt Skåne är en satsning för att på olika sätt synliggöra och lyfta blockflöjten som instrument. Projektet innefattar bland annat skapande av mötesplatser för blockflöjtister i musik- och kulturskolan med ambition att nå spelande barn och unga i hela Skåne. Blockflöjt Skåne drivs av kulturskolorna i Höör, Lund och Malmö med stöd från Musik i Syd och Kulturrådet.

Läs mer om Blockflöjt Skåne

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.