Blockflöjtsfest Skåne 2023

Söndag 26 mars 2023
Kulturkvarteret Kristianstad

Blockflöjtsfest är en heldag med blockflöjt där elever tillsammans med kulturskolelärare och professionella musiker spelar blockflöjt i olika ensembler och skapar en härlig gemenskap.  Alla som är ca 8 år (och spelat 2-3 terminer) till 25 år är hjärtligt välkomna till denna kostnadsfria dag där årets tema är FILMMUSIK . Lunch och fika under dagen ingår.  Dagen startar 10.00 och slutar med en gemensam konsert kl 15.00 i Kulturkvarterets Stora sal då publik är hjärtligt välkomna. Slut ca 16.00.

Under dagen spelar man i olika grupper, spelar eller har workshop med musikerna i Ensemble Mare Balticum och en kompgrupp med trummor o bas, äter god mat, fikar och träffar nya blockflöjtskompisar. Kolla in välkomstvideon här intill där andra elever berättar om Blockflöjtsfest och titta sedan tillsammans med din lärare vilken grupp som passar dig.

Har du frågor?
Kontakta pia.loman@lund.se

 

I över 30 år har Ensemble Mare Balticum spridit den tidiga musiken, dess klanger och dess fascinerande berättelser till både ung och vuxen publik. Med stor kärlek till musik från 1200- till 1600-talen ger de lyssnaren en genuin upplevelse av hur det kan ha låtit för länge sedan. Medverkande: Fredrik Persson, Ute Goedecke, Stefan Wikström, Per Mattsson och Tommy Johansson.

Repertoar – låtar vi spelar

Använd gärna ljudfilerna för att öva in stämmor till låtarna. Vissa av dem finns både i övningstempo och måltempo. Det blir roligast att spela tillsammans om alla är väl förberedda och kan låtarna på förhand.

Alla spelar Branle Sefyr

Denna spelar alla utan noter!

Branle Sefyr (noter)

Branle Sefyr (ljudfil)

 

Alla spelar Skyedance

Denna spelar alla utan noter!

Skyedance (noter)

Skyedance (ljudfil, lugnt tempo)

Grupp My heart

I denna grupp spelar vi sopranstämman i My heart will go on från filmen Titanic, som vi sedan spelar tillsammans med grupp Starwars. Spela gärna till ljudfilerna för att lära känna tempo och puls. I Old Brazil spelar vi stämmor med alt och tenor – låna flöjt och ta med från din Kultur/Musikskola. Vi gör även lekar och en workshop med Ensemble Mare Balticum under dagen som man inte behöver förbereda hemifrån. Grupp My heart will go on startar dagen på Musikskolan i Kristianstad och går på eftermiddagen till Kulturkvarteret.

 

My heart will go on

My heart will go on (noter)

My heart will go on (ljudfil)

 

Old Brazil

Old Brazil (noter)

Old Brazil (ljudfil, lugnt tempo)

Old Brazil (ljudfil, snabbare tempo)

Grupp Disney

Många kända filmlåtar kommer från Disney. Här spelar vi den svängiga och glada Havet är djupt från Den lilla sjöjungfrun på sopran, alt och tenor. Vi spelar också He’s a Pirate från Pirates of the Caribbean tillsammans med grupp Harry Potter. Denna grupp passar dig som kan spela lite alt och tenor men inte gillar så många förtecken. Rytmen i de olika stämmorna följs oftast åt. Vi gör även lekar och en workshop med Ensemble Mare Balticum under dagen som man inte behöver förbereda hemifrån. Grupp Disney startar dagen på Musikskolan i Kristianstad och går på eftermiddagen till Kulturkvarteret.

 

Havet är djupt (i C-dur)

Havet är djupt (noter)

Havet är djupt (ljudfil)

 

He’s a Pirate

He´s a Pirate (noter)

He´s a Pirate (ljudfil, lugnt tempo)

He´s a Pirate (ljudfil, snabbare tempo)

Grupp Harry Potter

Den mest kända låten från Potter-filmerna är troligen Hedwig’s theme. Melodin har många kluriga förtecken men det finns också lättare stämmor för sopran, alt, tenor och bas. He’s a Pirate från Pirates of the Caribbean spelar vi tillsammans med grupp Disney. Vi gör även lekar och en workshop med Ensemble Mare Balticum under dagen som man inte behöver förbereda hemifrån. Grupp Harry Potter startar dagen på Musikskolan i Kristianstad och går på eftermiddagen till Kulturkvarteret.

 

Hedwig’s theme

Hedwig´s theme (noter)

Hedwig´s theme (ljudfil, lugnt tempo)

Hedwig´s theme (ljudfil, snabbare tempo)

 

He’s a Pirate

He´s a Pirate (noter)

He´s a Pirate (ljudfil, lugnt tempo)

He´s a Pirate (ljudfil, snabbare tempo)

Grupp Starwars

Ikonisk filmmusik från Starwars och maffiga Heart of Courage. Stämmor finns för sopranino – sub-bas i lite olika svårighetsgrader, vissa av dem går ganska snabbt och man behöver öva in dem väl på förhand. Denna grupp spelar även My heart will go on tillsammans med Grupp My heart på konserten. Grupp Starwars är på Kulturkvarteret i Kristianstad under hela dagen.

Starwars (tre fristående satser)

Starwars (noter)

Starwars (ljudfil)

 

 

Heart of Courage, film från Glimåkra Blockflöjtsdagar

Heart of Courage (noter)

Heart of Courage (ljudfil, lugnt tempo)

Heart of Courage (ljudfil, snabbt tempo)

 

My heart will go on

My heart will go on (noter)

My heart will go on (ljudfil)

 

Imperial march

Imperial march (noter)

Imperial march (ljudfil)

 

Cantina band

Cantina band (noter)

Cantina band (ljudfil, lugnt tempo)

Cantina band (ljudfil, snabbt tempo)

Grupp Anime

I denna grupp spelar man två låtar som båda är utmanande och med mycket rörelse i alla stämmor. I Merry go round från Howl’s Moving Castle är det fokus på att hitta ett samspel där de fina melodierna kommer fram och i Wellerman handlar det om att hitta en bra rytm tillsammans med kompband och hitta ett tryck i låten. Öva hemma innan! Denna grupp är på Kulturkvarteret i Kristianstad under hela dagen.

 

Merry go round of life

Merry go round of life (noter)

Merry go round of life (ljudfil, lugnt tempo)

Merry go round of life (ljudfil, snabbt tempo)

Smakprov från Blockflöjtsfest 2022

Blockflöjtsfest Skåne 2023 arrangeras som ett samarbete mellan UNGA Musik i Syd, BlockflöjtSkåne och alla blockflöjtslärare som är verksamma på Kulturskolor i Skåne:

Agneta Andersson, Simrishamn
Lena Bjerstedt,  Kristianstad
Ida Höög, Halmstad och Hörby
Jelena Komad, Staffanstorp och Ystad
Pia Loman, Lund
Annie Lönngren, Lund
Sofia Nelson, Malmö
Matilda Nilhamn,  Helsingborg
Christel Ralf,  Landskrona och Lomma
Anders Renberg, Trelleborg
Emelie Roos, Höör och Malmö Latin
Ewa Svensson, Ängelholm
Margareta Waldemarsson Ringheim, Sjöbo

Blockflöjt Skåne

Blockflöjt Skåne är en satsning för att på olika sätt synliggöra och lyfta blockflöjten som instrument. Projektet innefattar bland annat skapande av mötesplatser för blockflöjtister i musik- och kulturskolan med ambition att nå spelande barn och unga i hela Skåne. Blockflöjt Skåne drivs av kulturskolorna i Höör, Lund och Malmö med stöd från Musik i Syd och Kulturrådet.

Läs mer om Blockflöjt Skåne

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.