Den blå timmen

 Få oktobeRo med lugnande musik
– lyssna på Den blå timmen

Unna dig hjärnvila och slappna av med musik. Låten Den blå timmen är speciellt skapad för att hjälpa dig att komma ner i varv. Med harmoniska klanger och rytmiska inslag av marimba och andra slagverksinstrument tar musiken dig på en lugnande resa under 8 minuter och 48 sekunder.

Musikens kraft är stor – den berör, ger tröst och glädje men kan även lugna ner oss och minska stress. Faktum är att forskare och ljudterapeuter har kommit fram till hur ett musikstycke kan komponeras för att våra hjärnvågor och puls ska synkronisera till låtens rytm, få blocktrycket att sjunka och halten av stresshormonet kortisol att reduceras.

För tio år sedan tog vi på UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum fram barnkonserten Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn. Tanken var att barn skulle få beskriva vilka känslor de upplevde när de hörde klassisk musik.
– Till konserten behövdes avslappningsmusik och vi gav vi kompositören Tobias Broström i uppdrag att skapa världens mest avslappnade låt utifrån forskningsresultaten, berättar Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum och initiativtagare till konserten.

Resultaten blev musikstycket Den blå timmen. Verket är skrivet för marimba och andra avslappnande instrument som vibrafon, gongar och rainstick. Och allt framförs av den prisade marimbaspelaren Johan Bridger.
– I föreställningen får barnen ligga ner på golvet och slappna av till Den blå timmen. Efteråt får de berätta hur det kändes när de lyssnade på musiken.

Sedan starten 2014 har barnkonserten Solisten spelats över 400 gånger, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Det betyder att 1000-tals barn harr fått känna efter vad som händer i kroppen när man lyssnar på musik.

 Ge dig själv en chans till återhämtning – lyssna på ”Den blå timmen”. 

 

Solisten är också ett utvecklingsprojekt kring stora musikupplevelser och barn tillsammans med forskaren och musikpsykologen Alf Gabrielsson. Syftet var att jämföra hur barn i olika åldrar reagerar på musik. Har olika reaktioner med ålder att göra? Är barns musikupplevelser annorlunda än vuxnas?

 

 

Kontaktpersoner

Anna-Carin Fogelqvist

Projektledare Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd / Nationell projektledare Rösträtt – sång på förskolan

OktobeRo är en satsning från Region Skånes för att stärka invånarnas förmåga att finna ro i tillvaron och stärka sitt psykiska välbefinnande. Läs mer om oktobeRo på denna länk.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.