Förskolepersonalkör

Inspirerar till mer sång i förskolan

Förskolepersonalkören handlar om att inspirera förskolepersonal till att sjunga mer i förskolan genom att de får träffa en professionell körledare. Mot denna bakgrund har Förskolepersonalkören som mål att ge deltagarna djupare insikter i hur man kan använda sång, musik och rytmik som ett pedagogiskt verktyg i förskolan. Förskolepersonalkören är en gratis fortbildning i körsång för förskolepersonal som drivs genom UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum.

Förskolepersonalkören startade 2011 på Kulturkvarteret Kristianstad. Mellan 2011-2019 riktades den till förskolepersonal i Kristianstads kommun. Vid terminsavslutningarna samlades alla i förskolepersonalkören och hundratals förskolebarn i den gemensam konsert för allmänheten. Då sjöng de alla sånger de lärt sig under året.

Det var klapp, stamp och hopp, men framför allt sång när ett par hundra barn och ett 20-tal förskolepedagoger hade sin årliga konsert på Tivoliparkens scen i Kristianstad. (2017)

2020 flyttade vi satsningen till Älmhults kommun och nu i höst tar Växjö kommun över stafettpinnen.

 

Förskolepersonalkören i Växjö

Elinor Fryklund leder Förskolepersonalkören i Växjö och Älmhult, och har ofta kompetensutveckling i sång för pedagoger i Skåne/Kronoberg. Elinor har stor erfarenhet av att undervisa både förskolepedagoger och barn
ute på förskolorna. Hon arbetar som sångpedagog på kulturskolan i Svedala där alla förskolor i kommunen har rösträttpedagoger på förskolorna varje vecka. Elinor är också körledare och leder alla barnkörerna på Malmö Opera. Hon har också skrivit ett kapitel om ”gemensam sång” i boken ”Rösträtt – musik på barns villkor” som kom ut 2014. Sedan 2019 har hon tillsammans med Karin Holmström varit Konstnärlig ledare för Rösträtt – sång på förskolan i Skåne/Kronoberg. När hon inte sjunger med barn och ungdomar ses hon i olika konsertsammanhang som sångerska, där opera och operett står i fokus.

Vårens träffar 2022 hålls på Nygatan 6 i Växjö den 14 mars, 4 april och 2 maj kl. 16.30-18.30

Förskolepersonalkören i Älmhult

Under tre tillfällen i höst träffar deltagarna Elinor Frylund. Elinor är utbildad musiklärare/sångpedagog med tillägg rytmik vid Musikhögskolan i Malmö och har jobbat på kulturskolor med barn i olika åldrar.

Vårens träffar 2022 hålls på Haganässkolan den 21 mars, 25 april och 16 maj samt medverkan på Älmhult stadsfestival 20 maj.

Förskolepersonalkören är sedan 2020 en del av nationella Rösträtt – sång på förskolan

”Dels ger det energi och lust och dels berikar det barnens sångskatter med ännu mer roliga sånger”
Jenny Persson,  Kämpaställets förskola i Österslöv

 

Förskolepersonalkören ställdes om digitalt vid ett tillfälle under 2020.
Här kan du ta del av denna film med körledare Elisabeth Andersson.

Kontaktpersoner

Annika Johansson

Verksamhetschef

Paula Gårsjö

Producent och samordnare KulturCrew Kronoberg

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.