FOLKMUSIKHELGEN I MALMÖ

folkmusik och dans för stora och små, inbitna och nyfikna

STORT TACK ALLA ARRANGÖRER, MEDVERKANDE, PUBLIK!

Folkmusikhelgen i Malmö arrangerades för andra året i rad 11–13 oktober 2019 och var ett samarbete mellan: Projektet UNGA Folk, Musik i Syd, Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Österlens Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Skånes Spelmansförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Kap Syd. Med stöd av: Lintonfonden, Malmö Kulturstöd och Kulturrådet.

Förhoppningen är att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang fullt av konserter, dansgolv, jam, kurser och annat gott för själ och hjärta, stora och små, inbitna och nyfikna, spelmän, dansare, sångare och publik. Här möts en lång rad olika aktörer från södra Sveriges musikliv för att samla allt fantastiskt som finns inom folkmusik!

På den här sidan hittar du programmet som det såg ut 2019.

Illustration i header: Martina Ulinder

Programblad Folkmusikhelgen

Kontakt

Maria Bojlund
projektledare UNGA Folk
maria.bojlund@musikisyd.se

Fredag 11 oktober 2019

Folkklubb

Till FB-eventet

Midgren/Skrobe/Quartey, Brita Björs, Geten & Evigheten, Jens Möller (DJ)

21.00–03.00
Åldersgräns 18 år

Moriska Paviljongen,
Malmö Folkets Park
Pris: fri entré fram till 23.30, därefter 120 kr

En folkdansklubb som utmanar konventionerna. Klubben inleds med en crash course i slängpolska. I Spegelsalen på Moriska Paviljongen kombineras därefter livemusik i folkton med elektronisk klubbmusik – något helt nytt för malmöpubliken. Trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon – musik för dig som vill dansa, lyssna, skratta, gråta, njuta, blunda, virvla … 

MIDGREN | SKROBE | QUARTEY 

 
Foto: Jon Antonsson

Med fiol, slagverk och gitarr skapar trion en mix av sväng och intimitet, lek och allvar. Nu släpps debut-albumet “Rastställen” och detta blir ett gig fyllt med hårdsvängande dansmusik! Sven Midgren, Allan Skrobe och Tina Quartey tillhör Sveriges främsta folkmusiker och är alla sprungna ur Skåne. 

Tina Quartey är närmast en levande legend, startade sin karriär i Filarfolket och sedan Groupa under 80- och 90-talet och har sedan dess bidragit med sitt sväng och sin breda palett av ljud och klanger till en lång rad band och projekt inom både folkmusik och andra genrer.

Sven Midgren växte upp med just Filarfolket i hörlurarna och samtidigt omgiven av spelmän som matade på med traditionella skånelåtar på fioler. Han har sedan dess gjort sig känd som en av sin generations flitigaste dansspelmän, djupt förankrad i den sydsvenska traditionen, men med en stor bredd på sin repertoar. I hans spel paras driv och lekfullhet med innerlighet och dynamik.

Allan Skrobe har rört sig i hela världen, såväl bildligt som bokstavligt, men återvänder ständigt hem till den svenska folkmusiken. Han manövrerar ledigt mellan lyriskt melodispel, harmonisk uppbackning och rytmiskt pådrivande komp, ständigt med samma värme och spelglädje.

BRITA BJÖRS

Foto: Max Tellving

Brita Björs är artist, folkmusiker, scenkonstnär, från Malmö/Järvsö. Hon är även folkdiva i Folkmusikens Queen B (FMQB), snuskvisepredikant i The Erotica Project och bluegrassartist i bandet Happy Heartaches. Denna afton bjuder hon på folkmusik i elektronikakostym. Det blir några godbitar från FMQB, men också supvisor, snuskvisor, vaggvisor, folk-elektro-pop-disco-rejv, en önskan att vara folkmusikens Fatboy slim, Leila K eller E-type. 

GETEN & EVIGHETEN

Evighetens ljud, ett landskap av ekon och puls, rymdens hjärtslag som känns i varje kropp. Genomträngande, klar och spröd smälter rösten genom slöjan mellan dimensionerna. Uråldrigt som nytt, det känns likadant: folkets historia och mänsklighetens rytm. Petra Hessel (vokal) och Anton Johansson (slagverk och maskiner) mixar traditionella texter och melodier från olika folkliga kulturer, beat och ambienta ljudlandskap. 

Sagt om Geten & Evigheten: 

”Nybildade Göteborgsduon Geten & Evigheten sätter standarden för 2019. Petra Hessels (sång) och Anton Johanssons (slagverk och maskiner) egensinniga mix av folkmusik och electronica är bland det snyggaste vi hört på länge.”

hymn.se

JENS MÖLLER

Kvällens DJ tar oss med på en resa genom tid och rum, över världen och genom kroppen. Snöra på dig dina bästa dansskor och öppna öronen för nu lyfter vi.

Menyn för kvällen blir en Mix de Max av afro beat, cumbia, salsa, funk, disco, klezmer, folk och annan dansmusik. Från blandade platser och blandade tider rätt in i era hörselgångar!

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverskamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD), Moriska Paviljongen och Musik i Syd med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

Lördag 12 oktober 2019

Spelkurs

Sven Midgren

11.00–13.30
Barnens Scen,
Malmö Folkets Park
Pris: 150 kr

Lär dig låtar av en av Skånes mesta och hetaste fiolspelmän. Sven är lärare på folkmusiklinjen på Österlens folkhögskola i Tomelilla.

Arr: Österlens folkhögskola

Bäckahästen – en barnföreställning

Till FB-eventet

(Rek. 0–4 år)

Ninni & Laif Carr

14.00–14.30
Barnens Scen,
Malmö Folkets Park
Pris: 50 kr

Den ene är spelman den andre vill bli … De båda vännerna går på jakt efter den bästa spelläraren! På vägen träffar de Goenissen som tipsar om Bäckahästen, men honom är inte så lätt att hitta …  

Riksspelmännen Ninni Carr och Laif Carr är riktigt gamla rävar på att spela för barn och unga. Med sin föreställning Skånska spektakel har de mött över 35.000 barn över hela Skåne. Ninni är rytmikpedagog och båda är riksspelmän.

Arr: Barnens Scen i samarbete med UNGA Musik i Syd och stöd av Kulturrådet

Klubb Rålåt

Jam på scen

Till FB-eventet

15.00–16.00
Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré men köp gärna något att äta och dricka i baren!

Improvisation och nya möten mellan jammande musiker på scen 

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

Öppet jam

Direkt efter Klubb Rålåt

Till FB-eventet

16.00–19.00
Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré men köp gärna något att äta och dricka i baren!

Jam! Ta med instrumenten, ta ett glas och jamma eller njut av härligt buskspel.

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

Kurs i polskedans

För nybörjare 

Lärare: Ulrika Tegnér, Lina Dahlman Spelman: Alva Bosdottir
15.00–18.00
Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10
Pris: 200 kr

Polska – kanske den härligaste och mest utmanande av pardanser inom folkmusiken? Den bjuder in till skön transliknande stämning när allt stämmer med musik, sväng och danspartner. Då kan det kännas som att flyga fram över golvet. Här får du lära dig grunderna.  

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

En kväll på Malmö Folk med Vågspel

Till FB-eventet

19.00–24.00
Barnens Scen,
Malmö Folkets Park

Pris: 80 kr för medlem, 100 kr för gäst (endast swish eller kontanter på plats)

Foto: Gabriel Lundh

En kväll hos Malmö Folk innebär danskurs, konsert och dansgolv fram till midnatt på Barnens Scen i Malmö Folkets Park.  

19.00–19.45 Dansakuten
En crash course i folkdans – anmälan på plats.

20.00–21.00 Konsert med Vågspel
Konsert med kvällens artister.

21.00–24.00 Dans, jam och fika
Kvällens artister och andra musiker spelar till dans

VÅGSPEL är duon som tar partypolskan till en ny nivå. Med rötterna i Västergötland utforskar Alice Klint och Kristin Kennemark både tradition och egenskrivna melodier på två fioler. De båda växte upp på Västgötaslätten, på samma gata och med samma förväntningar på livet. Folkmusik var startpunkten för en livslång vänskap. Duon släppte ett uppskattat debutalbum 2017 och belönades med pris på Folk- och världsmusikgalan 2018.   

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

Efterfest med jam

Till FB-eventet

24.00–02.00
Far i Hatten,
Malmö Folkets park

Packa inte ner era instrument och dansskor. Festen fortsätter i värmelampornas sken på Malmös äldsta dansbana.  

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) och Far i Hatten med stöd av Malmö Kulturstöd och Kulturrådet.  

Söndag 13 oktober 2019

Viskurs

Brita Björs

Till FB-eventet

10.30–13.30
Studieförbundet Bilda,
Jörgen Ankersgatan 12
Pris: 250 kr (inkl. fika)

En kortkurs med visor från Skåne, Hälsingland och andra delar av världen: fina, fula, sorgliga, riviga, andäktiga, skojfriska låtar, samsång och stämsång, under ledning av Folkmusikens egen Queen B – Brita Björs!

Brita Björs även känd som Folkmusikens Queen B och projekt som Happy Heartaches och The Erotica Project. Hon arbetar även på Skurups Folkhögskolas folkmusiklinje och har stor vana att leda sångkurser och folkmusikkör. Hon är stolt exil-hälsing, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö och bosatt i Malmö sedan tiotalet år tillbaka.

Arr: Studieförbundet Bilda

Workshop med Navarra

10.00–14.00
Palladium Malmö,
Södergatan 15

Foto: Nettan Kock

Föranmälan krävs – barn och unga med pedagoger spelar och workshoppar tillsammans med medlemmarna i folkmusikgruppen Navarra.

Erika Risinger (fiol), Sofia Kunze (sång), Arvid Kästel (piano) och Carl-Johan Groth (slagverk) är bland våra mest drivna musiker. Under de senaste 10 åren har de synts på både nationella och internationella scener. Gruppen har nominerats till priser på Manifestgalan och Folk- och Världsmusikgalan.

KulturCrew-elever från Trelleborg är med och hjälper till under dagen.

Arr: UNGA Musik i Syd i samarbete med Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Kap Syd och Skånes Spelmansförbund med stöd av Kulturrådet och Lintonfonden

Konsert med Navarra med gäster – över 100 barn och unga

15.00–16.00
Palladium Malmö,
Södergatan 15
Pris: 100 kr

Till FB-eventet

Foto: Johanna Hedborg

NAVARRA Ett av våra mest älskade och hyllade folkmusikband har precis släppt en ny skiva. Navarra är svensk folkmusik med skoningslöst sväng som gör det svårt att sitta still, men också sköra visor som borrar sig rakt in i hjärtat. De har gjort sig ett namn som förnyare av folkmusikgenren och som en explosiv och populär live-akt. Den egenkomponerade musiken kännetecknas av djup traditionskännedom, ett myller av influenser och texter som bränner till. I denna konsert gästas de av barn, unga och pedagoger från hela Skåne och Danmark. 

Skånes spelmansförbund säljer folkmusiknoter i samband med Navarras konsert på Palladium Malmö. 

KulturCrew-elever från Trelleborg är med och hjälper till under dagen.

Arr: UNGA Musik i Syd i samarbete med Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Kap Syd och Skånes Spelmansförbund med stöd av Kulturrådet

 

Folkmusikhelgen i Malmö är ett samarbete mellan: Projektet UNGA Folk, Musik i Syd, Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Österlens Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Skånes Spelmansförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Kap Syd. Med stöd av: Lintonfonden, Malmö Kulturstöd och Kulturrådet

Om helgens arrangörer:

UNGA Musik i Syd är den regionala musikinstitutionen Musik i Syds barn- och ungaverksamhet och verkar i Skåne och Kronoberg för att producera och utveckla levande musik för barn och unga. Inom UNGA Folk initieras, drivs och samordnas folkmusikaktiviteter och speltillfällen för barn och unga 

Malmö Folk är en ideell kulturförening som arrangerar konsert- och danskvällar med det bästa av det bästa inom folkmusikvärlden. En och annan kurs, workshop eller annat kul kan det också hända att de erbjuder. 

Studieförbunden Bilda och Kulturens Bildningsverksamhet arrangerar en lång rad kurser, workshops, konserter och annat kul inom folkmusik runt om i hela landet. Inom Bilda Folk satsar man på att tillsammans med spelmän, vissångare och dansare hjälpa andra att utvecklas – både som dansare, musikant och människa. 

Musikhögskolan i Malmö utbildar musiker, kompositörer, kyrkomusiker och musiklärare med olika specialiseringar, däribland folk- och världsmusik. Skolan med sina omkring 700 studenter och 230 anställda har ett internationellt studieklimat med väletablerade kontakter och forskning långt utanför Norden och Europa.

Österlens folkhögskola har funnits sedan 1907 och ligger i hjärtat av Österlen Tomelilla. Här kan man studera svensk folkmusik, med utblickar till omkringliggande traditionsområden (Norden, Östersjöländerna, Brittiska öarna).

Palladium Malmö är ett konserthus mitt i Malmö där man kan se och uppleva musik, dans och mycket annat av högsta kvalitet för alla åldrar. Palladium Malmö är en del av Musik i Syd och programlägger ofta artister inom genren folk- och världsmusik.

Barnens Scen är ett gult, runt hus i Malmö Folkets Park, tidigare dansbana, nuförtiden vikt för barnkultur. Här kan man se teater, cirkus, musik, dans och mycket mera. Det är också här Malmö Folk arrangerar sina kvällar och driver en stor del av sin verksamhet.

Moriska Paviljongen är ett kultur- och nöjeshus från 1901 med plats för 1500 personer. “Moriskans” kulturprogram rymmer ett brett utbud av musik och scenkonst som speglar en jämställd och mångkulturell vision. En plats som visar kraften och glädjen i ett blandat Malmö.

Skånes Spelmansförbund är en organisation av och med spelmän och spelkvinnor i alla åldrar som själva spelar folkmusik, eller på annat sätt engagerar sig denna genre.

Kap Syd är en kulturförening som ger ut musik och musikvideos, arrangerar konserter, turnéer, seminarier, workshop och mycket annat.  

Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) verkar aktivt för att stärka folk- och världsmusikgenrens ställning och för att skapa bättre förutsättningar för genrens utövare.

KulturCrew startade upp som ett samarbete mellan UNGA Musik i Syd, Riksteatern Skåne och kommuner i Skåne med stöd av Region Skåne, efter ett norsk-danskt koncept och har därefter spridits vidare till Blekinge-Kronoberg och andra delar av landet. Här möjliggör vi för fler unga att bli delaktiga i kulturupplevelser både i skolan och på fritiden.

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa