Folkmusikhelg i Malmö

Fredag till söndag 11–13 oktober 2019

För andra året ska det bli Folkmusikhelg i Malmö. Fjolårets evenemang gav mersmak och nu är planeringen inför uppföljaren i full gång. Helgen ska fyllas med aktiviteter för stora och små, rutinerade och nyfikna, musikanter, dansare och sångare. Det ska bli konserter, workshops, jam, kurser och dans! 

Boka in datumen och håll utkik på denna hemsida för mer info. Observera att programmet än så länge är preliminärt. Sidan uppdateras löpande. 

Fredag 11 oktober

Under planering – programpunkter under kvällstid att vänta.

Lördag 12 oktober

Bäckahästen - en barnföreställning

14.00–14.30, Rek. 0–4 år
Barnens Scen, Folkets Park

Den ene är spelman den andre vill bli … De båda vännerna går på jakt efter den bästa spelläraren! På vägen träffar de Goenissen som tipsar om Bäckahästen, men han är inte lätta att hitta! De finner en gammal sko som kan vara en ledtråd! På vägen får de hjälp av både vättar och den vilda älvan! Till slut möter de bäckahästen mitt inne i skogen och får lära sig spela! Där finns det också pinnar, nötter å stenar så att alla kan vara med och spela!

Riksspelmännen Ninni och Laif Carr är riktigt gamla rävar på att spela för barn och unga. Med sin föreställning Skånska spektakel har de mött över 35.000 barn över hela Skåne. Ninni är rytmikpedagog och båda är riksspelmän.

Inträde: 50 kr. Biljetter säljs på Kulturcentralen.

Föreställningen presenteras i samarbete mellan Barnens scen med stöd av Statens kulturråd.

Malmö Folk: Vågspel

19.00–24.00
Malmö Folk, Barnens scen, Malmö Folkets park


Foto: Gabriel Lundh

En kväll hos Malmö Folk innebär danskurs, konsert och dansgolv fram till midnatt på Barnens Scen i Folkets Park Malmö. Under folkmusikhelgen bjuds vi att lyssna på och dansa till bandet Vågspel. Denna fiolduo är från Västergötland och har bland annat belönats med pris på Folk- och Världsmusikgalan 2018. Alice Klint och Kristin Kennemark släppte ett uppskattat debutalbum 2017.  

19.00–20.00 Crashcourse i folkdans
20.00–21.00 Konsert med Vågspel
21.00–24.00 Dansgolvet öppet. Vågspel med flera står för musiken 

Arr: Malmö Folk i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd

Söndag 13 oktober

Från 10.00 på Palladium Malmö:
Navarra håller workshop för barn och unga 
 

Under hösten har över 100 barn från hela södra Sverige och Danmark övat på några av Navarras låtar tillsammans med sina pedagoger. Nu sammanstrålar de för att sätta de sista pusselbitarna på plats inför eftermiddagens konsert. Föranmälan krävs. Vill du veta mer? Kontakta maria.bojlund@musikisyd.se.  

Foto: Johanna Hedborg 

Från 15.00 på Palladium Malmö:
Konsert med Navarra och gästande unga musikanter 
 

Bandet Navarra är svensk folkmusik med skoningslöst sväng som gör det svårt att sitta still, men också sköra visor som borrar sig rakt in i hjärtat. Fyra starka personligheter med mod, ärlighet, energi och en närhet i tilltalet. De har gjort sig ett namn som förnyare av folkmusikgenren och som en explosiv och populär liveakt. Den egenkomponerade musiken kännetecknas av djup traditionskännedom, ett myller av influenser och texter som bränner till.  

Erika Risinger (fiol), Sofia Kunze (sång), Arvid Kästel (piano) och Carl-Johan Groth (slagverk) är bland våra mest drivna musiker. Under de senaste 10 åren har de synts på både nationella och internationella scener. Gruppen har nominerats till priser på Manifestgalan och Folk- och Världsmusikgalan, och i höst har de med sig ett nytt efterlängtat album! 

På några av låtarna får Navarra sällskap av hundratalet gästmusiker i form av barn- och ungdomar samt deras pedagoger från södra Sverige och Danmark. 

Förra årets konsert med Lyy tillsammans med över 140 barn, unga och vuxna och musiklärare! Det här är en upplevelse utöver det ordinära.   

Arr: UNGA Musik i Syd i samarbete med Palladium Malmö, studieförbundet Bilda, Skånes Spelmansförbund och Kap Syd. Med stöd av Statens Kulturråd. 

Om Folkmusikhelg i Malmö

Folkmusikhelgen i Malmö 2019 är ett samarbete mellan Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Skånes Spelmansförbund, Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, Kap Syd, UNGA Musik i Syd. Med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd. Fler samarbetsparter kan tillkomma.   

Malmö Folk är en ideell kulturförening som arrangerar konsert- och danskvällar med det bästa av det bästa inom folkmusikvärlden. En och annan kurs, workshop eller annat kul kan det också hända att de erbjuder. 

Skånes Spelmansförbund är en organisation av och med spelmän och spelkvinnor i alla åldrar som själva spelar folkmusik, eller på annat sätt engagerar sig denna genre.

Studieförbunden Bilda och Kulturens Bildningsverksamhet arrangerar en lång rad kurser, workshops, konserter och annat kul inom folkmusik runt om i hela landet.  

Kap Syd är en kulturförening som ger ut musik och musikvideos, arrangerar konserter, turnéer, seminarier, workshop och mycket annat.  

Palladium Malmö är ett konserthus mitt i Malmö där man kan se och uppleva musik, dans och mycket annat av högsta kvalitet för alla åldrar. Palladium Malmö är en del av Musik i Syd.

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa