Hur lät musiken under medeltiden? Vilka var de som spelade, och för vem? Vilka låtar fanns det, vad slags instrument, hur tedde sig livet för en musikant under medeltiden?
Frågorna är många och svaren inte alltid självklara, men musiken från 1200- och 1300-talen är både dansant och melodiös, meditativ och eftertänksam – den speglar tiden och människorna som levde då, i vardag som högtid.
Vad vet vi då, vilka spår kan vi hitta av de förgängliga musikaliska uttrycken, då inga Cd-skivor eller spellistor finns bevarade från medeltiden? Som tur är har dock noter, sångtexter och bilder, samt skrifter om musik och dess betydelse i samhället överlevt århundradena.
Och instrument- eller delar av instrument har vi kvar, som musikerna Ute Goedecke och Per Mattsson spelar och demonstrerar av hjärtans lust! Man får höra medeltidens allround-instrument Viola da braccio – fiddlan; den gotiska harpan, blockflöjter av både trä och ben, vevlira och mungiga, den märkliga tromba marina samt naturligtvis Vox humana- den mänskliga rösten som kanske är det mest ursprungliga instrumentet…?
Plus en del märkliga forntida ljudredskap såsom vinare, snurror och rassel med mera tillverkade av naturens egna material.
Ute Goedecke och Per Mattsson ifrån Ensemble Mare Balticum har i många år introducerat publik i alla åldrar till musik från forna epoker och har god vana att lotsa åhöraren varsamt genom (musik)historian. Frågor från publiken välkomnas, musiken ramas in med bilder och tidstrogen klädsel samt en hel del instrument som publiken får prova efter framträdandet.