Årstidsallsång med Mamma Måd

Beskrivning

Årstidsallsång med Mamma Måd utgår från bilderböckerna Vinter, Vår, Sommar och Höst som har resulterat i de fyra bokkonserterna Vinterallsång, Vårallsång, Sommarallsång och Höstallsång. Här får barnen fördjupa sig i Sveriges fyra årstider. Under tiden Mamma Måd läser en saga på rim, där hon berättar om sina upplevelser, projiceras färgsprakande humoristiska bilder från böckerna på en stor filmduk. Insprängt i sagan sjunger och spelar hon, tillsammans med sin medmusiker Björn Claeson, sina nyskrivna och lättlärda sånger på årstidstema. Sångerna bjuder in barnen att delta i hög grad genom allsång och enkla rörelser. Konserten innehåller dessutom moment där de ges möjlighet att svara på frågor och reflektera över text och bilder. Repertoaren består av både helt nya låtar och välkända melodier med moderna texter.

Bokserien Årstiderna med Mamma Måd går att beställa i förväg för att barnen ska kunna känna till historien och öva sig på att sjunga sångerna inför bokkonserten. I böckerna hittar du QR-koder till alla sånger som ingår i bokkonserterna och här finns även länkar till ljudbok och musiksaga. Till hösten 2020 kommer även ett pedagogisk handledningsmaterial att vara färdigställt med bland annat sångtexter, skapandeövningar och musikvideor med kopplingar till läroplanen, så att vuxna och barn kan arbeta fördjupat med sångerna och böckerna såväl före som efter bokkonserten.

Medverkande

Maud ”Mamma Måd” Cederlöw är barnmusikartisten som skriver låtar som både roar och berör. I tio år har hon turnerat med konserter på bland annat förskolor, skolor, bibliotek och festivaler med låtar från sina fem släppta album. Björn Claeson är en multiinstrumentalist med diger erfarenhet av att spela för både barn och vuxna i många olika typer av produktioner tillsammans med musiker ur olika genrer.

Upplägg

De fyra sångbilderböckerna ur bokserien ”Årstiderna med Mamma Måd” (”Vinter”, ”Vår”, ”Sommar” och ”Höst”, skrivna på rim av Martin och Maud ”Mamma Måd” Cederlöw och illustrerade av Lena Forsman), pedagoghandledningar till böckerna, sång- och rörelseworkshop och minst en årstidsvariant av bokkonserten är utgångspunkt i projektet.

Ett exempel på upplägg kan se ut så här:
Inför projektet skickas det pedagogiska arbetsmaterialet ut till klasserna (en sångbilderbok per årstid och klass plus en pedagogisk handledning per årstid och klass). I sångbilderböckerna finns QR-koder som länkar till åtta sånger per årstidsbok. Några av dessa sånger sjunger vi och övar rörelser till under workshopen och alla åtta sångerna ingår i den avslutande s.k. ”bokkonserten”. I böckerna finns även QR-koder som leder till ljudbok och musiksaga så att barnen kan lyssna på Mamma Måds uppläsning under tiden de följer med i texten och tittar på illustrationerna i boken. Via pedagoghandledningen ges bl.a. tips om lekar och skapandeövningar på årstidstema som pedagogerna kan göra med barnen. Där finns även alla sångtexter och QR-koder som länkar till bl.a. instrumentalversioner av låtarna, målarbilder, pysselsidor och korta musikfilmer/musikvideor till några av årstidssångerna.

Besök ett: Workshop á ca 45 min i halvklass x 4 pass per dag. Ca 40-60 barn per dag x 2 dagar (workshopen är lämplig för max ca 10-15 barn/pass). På workshopen sjunger vi och övar rörelser till sångerna. Vi gör även årstidsrelaterade lekar/övningar.

Besök två: Bokkonsert med Maud ”Mamma Måd” Cederlöw och Björn Claeson á 35 min x 2 st per dag. I bokkonserten berättar Mamma Måd historien ur boken under tiden illustrationerna projiceras på stor filmduk. Mellan varven sjunger och spelar artisterna sångerna från den aktuella årstidsboken som barnen sjunger och dansar med till som allsång. Artisterna har med sig all teknisk utrustning som behövs (dator, projektor och filmduk).

BONUS! Exklusivt kringmaterial: Upplägget inkluderar tillgång till korta musikfilmer där Mamma Måd och Björn framför dels ett par låtar från den aktuella årstidsföreställningen men också sånger från övriga tre årstidskonserter som barnen kan sjunga med till.

Pris: 33.300 kr + moms (för fyra klasser)

Tillval
När man bokar ”Årstidsallsång med Mamma Måd” som Skapande skola eller förskola kan man skräddarsy omfattningen av projektet genom till exempel val av årstidstema för workshopen och val av årstidskonsert och om man vill köpa till fler exemplar av arbetsmaterialet. Man kan även boka in förarbete med pedagogerna, förslagsvis som ett startskott inför projektet.

Man kan med fördel jobba med projektet över ett helt läsår och både inleda och avsluta projektet med en årstidskonsert och däremellan jobba i workshopsform men också på egen hand kring arbetsmaterialet.

Eget skapande
Här får barnen lyssna, se och uppleva, delta i allsång och rörelser, ställa frågor och reflektera. I det pedagogiska arbetsmaterialet ingår QR-koder som leder till bonusmaterial i form av bl.a. filmer med skapandeövningar, musikvideor, sångtexter, instrumentalversioner av sångerna att kunna sjunga till på egen hand. Här finns också målarbilder och pysselsidor där barnen får använda sin fantasi och kan gestalta i färg och form.

Syfte
Ett fördjupat, kreativt och medskapande sätt att jobba med våra årstider, tid och natur i samspel. Projektet syftar också till att visa att böcker kan vara ett kreativt verktyg för att skapa ett lustfyllt lärande som både kan främja barns läsutveckling och deras förmåga till eget skapande.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Svenska
  • NO
  • Bild

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

3 år-åk 1 + grundsärskolan åk 1-6

Period

Läsåret 2020/2021

Speltid

35 min (konsert), 45 min (workshop)

Max publik

max ca 50 (förskola), max ca 60 (skola)

Lokal

Konsert: Samlingslokal, liten gymnastiksal, stort klassrum eller rörelserum som tillåter en scenyta på ca 4 m (bredd) x ca 3 m (djup) x ca 2 m (höjd). Om lokalen är mindre kan artisterna ta med en mindre filmduk, detta kan bestämmas från fall till fall.
Workshop: Klassrum eller rörelserum med delvis fri golvyta.

Scenyta

Se lokal.

Medverkande

Maud ”Mamma Måd” Cederlöw: låtskrivare, författare, producent, regissör, sång, melodika, chimes och klockor.
Björn Claeson: tvärflöjt, bouzouki, gitarr, dragspel, cajon, klockor och kör.

Producent

Byggtid/rivtid

90/30 min (konsert), 10/10 min (workshop)

Pris

Pris efter förfrågan.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.