Musik och dans på Torups slott

med Ensemble Mare Balticum

Beskrivning

Musik och dans på Torups slott är ett helt nytt projekt där musikerna i Ensemble Mare Balticum låter barnen kliva in i en magisk värld och genom musiken få inblick i hur livet såg ut för de som levde på slottet för 500 år sedan. Sång, dans, levande musik, vackra kläder och en och annan spökhistoria sätter tonen för denna produktion.

Torup Slott en av nordens bäst bevarade renässansborgar, med en magnifik slottspark intill bokskogen och en trädgårdsanläggning med spår från fem sekler.

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble för tidig musik, och också landets enda fast anställda ensemble inom området. Musikerna framför musik från 1200 fram till 1700-talet på tidstrogna instrument, både i form av rena konsertprogram för vuxna och historiska musikföreställningar för barn och unga.

Projektet går även att genomföra på andra slott i Skåne och Kronoberg med ett anpassat innehåll. Kontakta Maria Larsson för mer information om detta. 

Upplägg

Workshop
Musikerna träffar eleverna i sin ordinarie skolmiljö och gör workshops där eleverna får prova på att sjunga, dansa och tillverka ett instrument.

Eget arbete
15 korta filmer med tillhörande studiematerial finns på Youtube för lärarna att använda som fördjupningsmaterial i klassrummet. Eleverna kan även tillsammans med läraren förkovra sig i projektet, sin lokalhistoria om Torup och till exempel vad slottet betytt för hela Skåne. Temat för innehållet kan vara flera olika: miljö, kultur, byggnad, jämställdhet osv.

Besök på Torup
Eleverna bussas till Torup för att uppleva slottets historia genom musik och dans med musikerna i Ensemble Mare Balticum.

Ämnen som kan kopplas till projektet
Gymnastik, historia, musik, svenska, matematik, slöjd, biologi.

Fakta

Skapande skola

Målgrupp

åk F-4

Period

2020/2021

Speltid

Vandringskonsert på Torup: 70 min. Förberedande workshop: 40 min.

Max publik

30 elever x 3 klasser per dag

Lokal

På Torups slott samt klassrum

Medverkande

Ensemble Mare Balticum

Producent

Byggtid/rivtid

30 min

Pris

8.000 kr exkl. moms

Övrigt

Projektet går även att genomföra på andra slott i Skåne och Kronoberg med ett anpassat innehåll. Kontakta Maria Larsson för mer information om detta.

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.