Musikrådet

Delaktighet och inflytande från vår unga publik

Musik för, med och av barn och unga är ledord för oss på UNGA Musik i Syd. Men hur ser det egentligen ut med barns och ungas närvaro i vår verksamhet? Vi behöver barns röster och närvaro i högre grad om det vi gör ska bli riktigt bra. Därför har vi t. ex startat projektet Musikrådet.

Kompletterar KulturCrew-projektet

Musikrådet startade upp på Sorgenfriskolan i Malmö 2017 och spred sig under 2018 till Maria förskola i Malmö, Fröknegårdskolan i Kristianstad och Önnegårdens förskola i Önnestad. Musikrådet kan ses som en komplettering till projektet KulturCrew, där elever får utbildning i ungt arrangörskap, marknadsföring och andra aspekter som rör scenkonst i skolan. KulturCrew handlar mestadels om det som sker kring scenen. Musikrådet däremot handlar om det som händer scenen. Vi hjälper eleverna i Musikrådet att utveckla lyssnandet och ger dem verktyg för att kunna prata mer medvetet och på djupet om musikupplevelser.

 

Musikråd i musikvideo

Under 2019 involverades Lilla Musikrådet i Önnestad i bland annat nya produktionen Rösträtt – sång på förskolan och fick spela in en musikvideo, träffa olika sångcoacher och uppträda på Utvecklingscentrums höstkonferens.

Foto: Kennet Ruona

 

”Musiktrådsbarnen får träna sig på att tycka till kring det här med konserter och musik”
Matilda Ericsson, Musikrådsutbildare och dramapedagog

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.