Filmpaket En dag på Kulturkvarteret

En dag på Kulturkvarteret presenteras av Kulturhuset Barbacka och Kulturkvarteret/UNGA Musik i Syd och är en del av Kulturnyckeln Kristianstad kommun

Lär känna Kulturkvarteret och bekanta dig med klassisk musik från olika tidsåldrar. Filmerna kan ses direkt efter varandra eller delas upp vid två olika tillfällen om det passar er bättre men börja gärna med filmen Karin och Pax på Kulturkvarteret. Utöver rundvandringen Karin och Pax Kulturkvarteret och konsertfilmen Emelie och den magiska ljudresan kan ni även ta del av extramaterial lite längre ner. Där fokuserar vi på eget skapande, en rörelsepaus i form av dans, avslappning och lyssning och lär känna Ensemble Mare Balticum och deras instrument. Extramaterialet passar bra att titta på flera gånger och ta fram när ni behöver.

Karin och Pax på Kulturkvarteret

 

Karin & Pax har bestämt träff utanför Kulturkvarteret för att gå på konsert i Stora salen. Innan konserten börjar tänkte Karin visa Pax runt i huset. Men Pax dyker inte upp! Det verkar som att hon redan har gått in, utan Karin. En rymdvarelse på vift helt ensam inne i det stora huset – hjälp, hur ska detta gå? Karin måste hitta henne! 

Här får barnen upptäcka Kulturkvarteret genom ögonen på Karin & PaxFilmen skapar igenkänning för platsen och guidar barnen runt huset. De börjar vid entrén för att sen ta sig vidare genom Lilla salen, biblioteket, bistron och till sist Stora salen.

STARTA MED DEN HÄR FILMEN:

 

Emelie och Den magiska ljudresan

 

Följ med på en musikalisk upptäcktsfärd tillsammans med Emelie när hon tar oss med på en ljudresa bakåt i tiden. Med sig har hon sin ljudsamlare och i den kan hon spara på olika ljud och musik som hon hittar. Den är redan full av spännande, läskiga och vackra ljud men Emelie, som älskar musik, är nyfiken och vill samla in fler.

I denna digitala föreställning får barnen följa med Emelie på en magisk ljudresa och möta den västerländska konstmusiken i olika former. Barnen får höra och uppleva musik och ljud som spelas på olika spännande instrumentnågra bekanta och en del helt nyaVid ett par tillfällen i filmen gör Emelie ”raketen”. Uppmuntra gärna barnen att följa med i rörelserna när de sitter i sina bänkar. 

psst – kolla gärna vad som dyker upp efter eftertexterna.

Här kommer extramaterial

Lär dig Hästarnas dans och dansa med Ensemble Mare Balticum

I denna film får barnen lära sig att dansa Hästarnas dans tillsammans med Ensemble Mare Balticum.

Hästarnas dans heter på originalspråk ”Branle de chevaux och det är samma dans som dansas i filmen Emelie och den magiska ljudresan. Först berättar och visar Ute de olika rörelserna i dansen och sätter sen samman rörelserna till en dans. Dansen är ursprungligen en ringdans men passar utmärkt att göra utan detta moment. 

Filmen är tänkt som ett redskap för rörelse i skoldagen. Den kan med fördel användas flera gånger, så att barnen blir bekanta med den och känner till vad som ska hända. Prova gärna på att dansa Hästarnas dans i klassrummet, på skolgården eller under en gympalektion. 

 

Tillverka ett ljudredskap 

I denna video berättar och visar Dario och Fredrik från Ensemble Mare Balticum hur du kan tillverka en skrapare eller ett rasselinstrument. Förr i tiden användes sådana ljudredskap av de som kanske inte hade råd att köpa dyrbara musikinstrument. 

Du kan (åter)använda en plastburk, lägga i några frön och göra ett burkrassel. Eller varför inte göra en skrapare av en träpinne som du hittat i skogen! För att tillverka en träskrapare behöver du en såg, kniv eller fil. Se också till att det finns en vuxen till hands! Den här videon vill inspirera dig till att tillverka egna ljudredskap av enkla material som finns runtomkring oss hemma eller i naturen. 

Slappna av och lyssna med Dohyo och Emelie

Denna film bjuder på en lugn stund där barnen får varva ner och lyssna till klassisk musik med Dohyo och Emelie som spelar. Dohyo guidar oss igenom en avslappningsövning, där fokus först riktas mot olika kroppsdelar, och sedan mot själva lyssnandet. Vi koncentrerar oss på musiken och följer med i den. Några gestaltande bilder målas upp som hjälp för fantasin, och sedan får musiken ta med en med dit tankarna bär. Om man vill, kan man efteråt prata om hur det kändes. Kom det upp några inre bilder, är det något man vill dela med sig av, rita eller måla? 

Filmen är tänkt som ett redskap för avslappning i skoldagen och fungerar utmärkt både sittandes eller liggandes ner. Den kan med fördel användas flera gånger, så att barnen blir bekanta med den och känner till vad som ska hända. 

 

Lär känna Ensemble Mare Balticum

Här får du möta Ensemble Mare Balticum och lära känna instrumenten som de spelar. Hör musikerna berätta om sina instrument och lyssna på hur de kan låta, var för sig och tillsammans. Säg hej till Stefan, Fredrik, Per, Ute och Tommy!

 

 

En dag på Kulturkvarteret har möjliggjorts med stöd av stiftelsen Signatur och Kristianstads kommun

Stort tack till Kristianstads bild- och formklasser

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.