Inför besöket: Iwanyu – min plats på jorden

Ett Skapande skola-projekt för åk 7–9

 

Trailer: Iwanyu – min plats på jorden

Konsertfilm: Iwanyu – min plats på jorden

Musikerna Teta Diana från Rwanda och Gabriel Hermansson från Sverige ger en personlig konsert med traditionella och nyskrivna sånger på kinyarwanda, swahili och engelska. Här får eleverna uppleva verkliga berättelser som musikerna själva upplevt: om flykt, att vara ny i ett land, hur de möttes och vad musiken betytt för dem båda.

Teta (sång) är en välkänd artist från Rwanda. Född i Kenya och uppvuxen i Rwanda bor hon nu i Sverige och har precis släppt sitt första album Iwanyu som betyder ”Hem”. Med sin musik har Teta turnerat i Afrika, Europa och USA. Hennes sånger belyser ämnen som ligger henne nära hjärtat, t.ex. utbildning – Tetas låt ’Tanga Agatego’, om vikten av att gå i skolan, är fortfarande en av de mest spelade i Rwanda – och enhet och försoning i minnet av folkmordet 1994 mot tutsierna i Rwanda.

Gabriel (gitarr, sång) är en mångfacetterad musiker och låtskrivare utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Han är en frekvent turnerande gitarrist som spelar i Sverige och hela världen med grupper som Tarabband, Jidder och Karima Nayt Band. I mötet med Teta kände Gabriel att han direkt hittade en naturlig plats för sin sång och sitt gitarrspel trots att han aldrig spelat musik från Rwanda innan de träffades.

Musikvideos med Teta Diana

Agashinge

Umugwegwe

Om folkmordet i Rwanda på UR Play

På UR Play finns filmer om folkmordet i Rwanda och även ett pedagogiskt material till UR:s filmer med diskussionsfrågor.

Länk till filmerna

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.