Turnera genom UNGA

Vad innehär det att turnera genom UNGA Musik i Syd

Här berättar vi mer om vad det innebär att komma med i vårt utbud och om vilka vi är. 

Vad är UNGA?

Vi är den regionala musikinstitutionen Musik i Syds barn- och ungaverksamhet. Vi är ett producentteam som jobbar specifikt med levande musik för målgruppen 0–18 år ute på förskolor, skolor, konserthus, bibliotek och andra mötesplatser, utomhus och inomhus, i allehanda stora och små sammanhang. Varje år presenterar vi ett nytt musikutbud, via utbudsdagar och en webbkatalog, för beställare av levande musik för barn och unga i Skåne och Kronoberg.

Din producent

Varje produktion tilldelas en egen producent som blir din huvudsakliga kontaktperson. Kom gärna överens om hur ni bäst håller kontakten, om via telefon, sms eller mejl. Med producenten beslutas spelveckor, tekniska och praktiska förutsättningar, särskilda överenskommelser och detaljer gällande just din produktion. Allt spikas i digitala avtal som behöver signeras och returneras.

Katalogproduktion

För att du ska få speltillfällen behöver vi kunna presentera dig för våra beställare. Det gör vi bland annat genom vår webbkatalog och olika trycksaker. Inför katalogproduktion kan du komma att bli kontaktad av vår kommuniktör för input gällande bildval och texter.

Våra förväntningar

Var tillgänglig på mail eller telefon, så att din producent snabbt kan få svar på möjliga speldagar som kan droppa in efterhand eller förfrågningar från beställare, kommuniktörer med flera som eventuellt kan behöver kompletterande uppgifter. Inför spelning ser vi gärna att du själv kontaktar arrangören några dagar innan. Du ansvarar för konstnärlig framställning och innehåll, därtill resa, bygga och riva.

Samarbetsperiod

Samarbetsperioden löper vanligtvis över ett läsår och två budgetår. Tillsammans kommer vi överens om en eller flera mer sammanhängande spelperioder eller mer oregelbundna speldagar.

Resepolicy

Musik i Syd har som mål att minska antalet flyg- och bilresor och att skapa en större miljö- och hållbarhets-medvetenhet inom hela företaget. Enligt företagets riktlinjer ska resor hanteras så effektivt, kostnadsmedvetet och miljömedvetet som möjligt – det gäller såväl egna tjänsteresor som de resor vi bokar till artister.

Våra beställare

Majoriteten av våra beställare är kommunalt anställda eller jobbar inom det fria kulturlivet. Det kan röra sig om lärare, pedagoger, kultursamordnare, -ombud, -sekreterare, -utvecklare, ungdomsutvecklare, fritidsledare, bibliotekarier, projektledare, föreningsmedlemmar och andra arrangörer av levande musik på offentliga spelplatser, däribland även volontärer och elever.

Marknadsföring

Vill du jobba långsiktigt med din produktion, krävs ett bra och uppdaterat material. Se oss som en extra resurs, eller ett basläge, men förlita dig inte på att vi gör hela jobbet åt dig. Vi står för katalogtext, utbudsdagsfilm och affisch och kan i vissa fall även bidra med eller hjälpa till med pressbilder. Därutöver jobbar vi aktivt med webb, nyhetsbrev och sociala medier. Vilka ytterligare marknadsföringsinsatser som behövs, och vem som står för vad, bestämmer du med din producent.

 

 

Utbudsdag

Utbudsdag kallas den dag då vi live presenterar vad vi kan erbjuda våra beställare. På scen visas smakprov på produktioner, antingen som tio minuter långa utdrag (subventionerade konserter/musikföreställningar) eller prova-på-workshop (mer vanligt vid Skapande skola & förskola). I publiken eller bland deltagarna hittar man beställare, arrangörer, producenter, lärare, pedagoger, elever, musiker och andra kulturarbetare. Dagen ses som ett viktigt led i marknadsföringen. Vi står för resa, mat och, vid behov, logi, men betalar inte ut något gage denna dag.

UNGA-teamet

UNGA består av producenter med olika inriktningar, utvecklingsansvariga och projektledare inom specifika områden. I teamet ingår också kommunikatörer och en produktionsassistent som tar emot beställningar På vår kontaktsida hittar du oss alla.

Antal speldagar

I snitt rör det sig om 2 arbetsveckor, alltså 10 dagar, höst och vår, så 20 dagar totalt. Men hur många speltillfällen det slutligen blir beror inte bara på insatser från oss, utan också på efterfrågan från beställare och kan därmed inte fastställas.
Inom skapande skola-programmen blir antal speldagar utifrån kommunernas behov/beviljade ansökningar från Kulturrådet.

Vem äger vad?

Vi äger endast de produktioner vi tagit fram från scratch och den rekvisita vi har betalt för. I alla andra fall är det artisterna som äger idé, innehåll och ansvarar för produktionens fortlevnad. Allt vi bidrar med under samarbetsperioden, som texter och bilder, får artisterna behålla.

UNGA i siffror

Statistik (hämtad från Musik i Syds verksamhetsberättelse 2019)
1.386 konserter och aktiviteter till stor del i samverkan med lokala arrangörer
90 487 publik under 18 år

Skåne & Kronoberg

Till skillnad från våra motsvarigheter inom Regional Musik i Sverige (RMS) verkar Musik i Syd inte bara i en utan i två regioner, Region Skåne och Region Kronoberg. Vårt huvudsakliga verksamhetsområde består av dessa båda regioners kommuner, även om vi via vårt sammanhang och våra nätverk också verkar över hela landet och internationellt.

Skåne

Antal kommuner: 33 st
(Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge)
Antal medborgare: 1 362 164 personer
Area: 11 302 km2

Kronoberg

Antal kommuner: 8 st
(Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult)
Antal medborgare: 199 886 personer
Area: 8 458 km2

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.