Satumaa – Sagolandet

Satumaa – Sagolandet är en musik- och berättarföreställning med finsk tango som söker efter rötter, en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk. 

Satumaa är titeln på Finlands mest kända tango och på svenska betyder Sagolandet. 

Texterna och berättandet utgår från Anna Heikkinens personliga minnen, intervjuer med släktingar, deras sparade brev och dagboksanteckningar från Andra världskriget. Efter kriget skickades Annas pappa, Pekka Heikkinen, som 9-åring från Finland till Sverige. Som en historia berättad av ett barn till en ensamkommande speglar föreställningen även en del av vår brännande nutid och framtid. Berättandet vävs samman med finsk tango, folkmusik och egna kompositioner i stämningsfulla, medryckande arrangemang och vacker stämsång. Föreställningen präglas av en intim och stark närvaro med ömsint värme där den unga publiken får både en musikalisk upplevelse och en angelägen historia som berör. 

Kommentarer från elever: 

“Det här var det bästa finska efter mumintrollet!” (åk 5) 

 

Om artisterna

Anna Heikkinen är frilansande sångerska, artist, scenkonstnär och röstcoach som ständigt söker nya vägar i sitt konstnärliga utövande. Uppvuxen i Bohuslän, utbildad vid Musikhögskolan Ingesund, Högskolan för Scen och Musik och vid Roy Hart Centre i Frankrike. Under många år sjöng Anna latinamerikansk folkmusik och argentinsk tango. I längtan och sökandet efter sina rötter och ett förlorat språk har hon nu utforskat den finska tangon och förenat sångerna med berättelser ur sin egen familjehistoria.  

Ida Gillner är frilansande musiker, artist, scenkonstnär och kompositör. Uppvuxen i Göteborgs Södra Skärgård och utbildad på Världsmusikprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik. Hon har bland annat profilerat sig i musik och kultur på jiddisch, aktuell med albumet Shtoltse Lider med duon Ida&Louise. 2021 släppte Ida sin solodebut på piano, ”Anna”, med egenkomponerat material. Ida ses också regelbundet i musik-, teater- och dansföreställningar och skriver även musik för scenkonst.

Larisa Ljungkrona-Mönttinen är dragspelare/accordionist född och verksam i Göteborg, utbildad på Världsmusikprogrammet vid Högskolan för Scen och Musik samt Sibeliusakademin i Helsingfors. Som frukten av många års målmedvetet arbete med sin musikaliska röst har Larisa ett alldeles eget uttryck på sitt instrument och hon rör sig fritt mellan olika genrer med improvisationen ständigt närvarande. 

Fakta

Målgrupp

Åk 4-9 + gymnasiet

Period

ht 23/vt 24

Speltid

ca 45 min + efterföljande öppet samtal 5-15 minuter efter önskemål och hur mycket frågor eleverna har

Max publik

70 elever + personal

Lokal

Scen med ljus, samlingslokal, teatersalong eller aula.

Scenyta

5 x 5 meter

Medverkande

Anna Heikkinen – sång och berättande
Ida Gillner – sopransaxofon och sång
Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel och sång

Producent

Byggtid/rivtid

2 timmar/1 timme

Pris

13.000 kr ex moms för 1-2 föreställningar i samma lokal samma sad

Övrigt

Önskas: Loge med speglar

Bokningsförfrågan

Genom att skicka in formuläret godkänner du att Unga Musik i Syd sparar information om dig. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.