Nationella sångsatsningen Rösträtt – sång på förskolan

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum har fått bidrag från Kulturrådet för ett treårigt, nationellt projekt som ska ge verktyg för röst- och sångmetodik till pedagoger och barn i förskola.  Idag är det 13 regioner som anslutit sig och fler väntas! Här kan du läsa mer om projektet och vad som är på gång.

Sverige ska åter bli ett sjungande land!

Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för UNGA Musik i Syd utvecklingscentrum, har drivit det regionala projektet Rösträtt - sång på förskolan under två år. Satsningen har omfattat att utbilda rösträttscoacher som turnerat på förskolor i Skåne och Kronoberg. Genom auditions har man fått fram nio coacher som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning inom olika genrer såsom visa, världsmusik, folkmusik, jazz, arabisk sång, tidig musik och opera. En satsning som nu blir nationell. 

Vi vill arbeta långsiktigt med att stärka sången i förskolan. YAM Sweden (Regional Musik Sveriges verksamhet för barn och unga) har stora möjligheter att i gemensamma strategier i hållbart perspektiv medverka till att barn får sjunga på sina villkor. Från norr till söder möts vi i vårt gemensamma uppdrag att sprida levande musik till barn och pedagoger.  

Utvecklingsarbetets tre delar
– RÖSTRÄTT (utbilda regionala sång-coacher som sen gör utåtriktade aktiviteter med fokus på förskolan)
– ETT DIGITALT VERKTYG som ska bli pedagogernas hjälp i den dagliga verksamheten. Det ska vara enkelt att sjunga på barnens villkor. Här ska finnas sånger, sångtips, uppsjugningsövningar och ”röstkollen” – ett verktyg där pedagogerna på ett lustfyllt sätt kan se i vilket röstläge de befinner dej i när de sjunger. .
– HEMSIDA (med huvudsyfte att ge mer information, varför ska man sjunga med barn och hur? 

Pedagoger på förskolan ska få verktyg och fortbildning i hur man kan använda rätt röstläge för små barn och kunna hjälpa barnen att utveckla sin röst. Det ska bli en hjälp till förskolepersonalen att våga använda sin egen sångröst. Genom att använda sin sångröst utan att värdera den hjälper det att förmedla en lekfull inställning till barnen. 

 

RÖSTRÄTT på Symposium - 24 mars

Symposium 2021: Sången i förskolan! går på djupet i frågan om barns rätt till sång och vill lyfta sången som en självklarhet och en rättighet för alla barn, oavsett var i landet de befinner sig. Sångens positiva inverkan på lärande och välbefinnande är klarlagd i flera forskningsrapporter, ändå minskar antalet timmar med sång, både i utbildningen till förskollärare samt i förskolans verksamhet. Varför är det så?

Rösträtt – sång på förskolan har en egen programpunkt under dagen och kl. 11.10. Genom Rösträtt – sång på förskolan ges förskolor möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten, utifrån barnens egna tonarter och stämband. Från norr till söder möts vi i en gemensam vilja att barn ska få sjunga på sina villkor. Rösträtt – Sång på förskolan är ett samarbete mellan Utvecklingscentrum, UNGA Musik i Syd, YAM Sweden och 13 regioner.
Medverkar gör: Anna-Carin Fogelqvist, projektledare Nationella Rösträtt- sång på förskolan, Utvecklingscentrum UNGA Musik i Syd. Marit Zetterström, del i Konstnärliga rådet Rösträtt, Körcentrum Syd, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen. Lina Blomqvist, sångpedagog, Rösträtt, Musik i Västernorrland.
Rösträttscoacher Musik i Syd: Dan Knagg (Loopa med Dan, världsmusik) Anders Larsson (Tralla med Anders, folkmusik) och Alaá Rachid (Yalla Yalla med Alaá, arabisk sång)

Symposium 2021: Sången i förskolan arrangeras i samarbete mellan Körcentrum Syd, Kungliga Musikaliska Akademien, Musik i Syd, Körcentrum Väst och UNGiKÖR med stöd från Region Skåne. 

FIRA VÄRLDSRÖSTDAGEN DEN 16 APRIL MED SÅNG ÖVER HELA LANDET - RÖSTRÄTT-SÅNG PÅ FÖRSKOLAN

Den 16 april är det Världsröstdagen, dagen då rösten ska uppmärksammas över hela ‎världen. Det önskar vi manifestera utomhus kl. 10.00 med att vi sjunger samma sång över hela landet tillsammans med er – pedagoger och barn från förskolor i hela landet. Sången vi ska sjunga heter ”Du har rätt till din röst” och finns i appen MusikA eller på Youtube.

Från norr till söder möts vi i en gemensam vilja att barn ska få sjunga på sina villkor!

Det är enkelt att fira Världsröstdagen! Gå ut och sjung och tillsammans gör vi våra röster hörda.

Information om manifestation:
När: Den 16 april Kl. 10:00
Var: utomhus, utanför er förskola.
Hur: Sjung Rösträttssången tillsammans med barnen ifrån appen MusikA
‎MusikA i App Store (apple.com)
Eller Youtube:
Rösträtt – trailer Musika: https://youtu.be/Y7qkmmQrRfU

Vill er förskola få möjlighet att bli uppmärksammad av media i samband med manifestationen? Hör då av er till karin.carlqvist@musikisyd.se

13 regioner satsar på Rösträtt - sång på förskolan

Hör Anna-Carin Fogelqvist, projketledare för Rösträtt – sång på förskolan, prata om hur projektet startade och hur numera 13 regioner i Sverige vill göra skillnad och höja barns rätt till sin röst – RÖSTRÄTT!

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum, Kultur-Gävleborg, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen med Körcentrum Väst, Musik Hallandia, Länsmusiken Stockholm, Musik Västernorrland, Musik i Blekinge, Länsmusiken Kalmar län, Västmanlandsmusiken, Norrbottensmusiken, Musik i Dalarna, Gotlandsmusiken och Scenkonst Sörmland.  

Vill du veta mer om Rösträtt - sång på förskolan?

Ta då en titt på våra filmer som handlar om projektet. Här nedan finns två korta trailer och vill du se filmerna i sin helhet så hittar du dem på
Musik i Syd channel

MusikA - gratisappen för förskolan

MusikA är gratisappen för förskolan som ständigt utvecklas och gör relevant innehåll för sin målgrupp. Nu bygger vi på med fler sånger under knappen SpråkAVi hamnar i Bolivia med Sjung för livet med Tania och i Irak med Yalla Yalla med Alaá och Dan. Dessutom bygger vi ett nytt spel under Spela-knappen. 

UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum 10 år

Det officiella startskottet för den nationella sångsatsningen gjordes under konferensen SÅNG & SPRÅK den 11 november 2020 och ramades in av en Rösträttsfanfar, skriven av Dan Bornemark, som framfördes av sex sångcoacher.  Under 10 år har Utvecklingscentrum initierat och drivit projekt och program tillsammans med andra kulturaktörer, frilansare och forskare med syfte att främja barns och ungas möten med musik.

Vill du veta mer och se hela konferensen i efterhand? Klicka på länken så kan du höra Rickard Söderbergs brandtal för sång, lyssna på melodifestivalvinnarna The Mamas, ta del av spännande föredrag och mycket mycket mer.

Att låta på olika sätt

Minns ni den här bilden? Barn från Humlelyckans förskola i Bromölla spelades in med myggor och headset som visades på docent Sverker Zadigs datorskärm med syfte att få reda på hur och på vilket sätt små barn sjunger. 

Nu kan du läsa David Johnson och Sverker Zadigs rapport: Att låta på olika sätt
– Genrediversitet och kvalitetskriterier i Rösträtt. 

Rösträtt - sång på förskolan Skåne/Kronoberg

Rösträtt – sång på förskolan, där sångcoacher i olika genrer möter barn och pedagoger i förskolan, turnerar just nu i Skåne-Kronoberg. Konceptet plockar upp tidigare erfarenheter och innehåll från Arvsfondsprojektet Rösträtt och har även inspirerats av Trumattack som Utvecklingscentrum tog fram 2016 och som idag kan beställas som Skapande skola/förskola. 

Om Arvsfondsprojektet Rösträtt och vad som hände sen

Intervju med en av projektets initiativtagare, Daniel Hansson, Director musices vid Malmö universitet och konstnärlig ledare för Malmö Akademiska kör och orkester samt Ensemble SYD. 

Förskolepersonalkör i Älmhult

Under 2020 tar Älmhult över stafettpinnen från Kristianstad och startar Förskolepersonalkör med Elisabeth Andersson som körledare.

Familjekör i Kristianstad

 

I Kristianstad har det startats upp en Familjekör på Kulturkvarteret. På utvalda lördagar samlas liten och stor och sjunger tillsammans med en av våra Rösträtts-coacher

Kungl. Musikaliska Akademin - Sjungande barn

Alla barn ska få tillgång till sin röst, med musiken som livslång resurs för hälsa och självförtroende. Sjungande barn är en landsomfattande rörelse på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien. Rörelsen ämnar att stärka samverkan mellan musikliv och skola på lokal och nationell nivå. Musikämnet i skolan ska värderas högt och barns tillgång till sina röster ska utvecklas och synliggöras. På Sjungande barn sida kan ni också ta del av mycket som händer i Nationella Rösträtt- sång på förskolan.

 

Nationella sångsatsningen i Kulturnyheterna

Den 6 februari 2020 stod nätverket YAM Sweden bakom programpunkten ”Nationellt upprop barn och sång” på det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur i Eskilstuna. SVT Kulturnyheterna var där och uppmärksammade uppropet. Se hela inslaget här.

 

Kulturnytt om sångsatsningen

Hör Anna-Carin Fogelqvist och Kristin Ahlin berätta om sångsatsningen som sprids över landet i Kulturnytt i P1.

 

Ett nationellt upprop på Rikstinget i Stockholm 14/3-2019

”Rösten är det instrument som alla bär på. Att i tidig ålder få tillgång till sin röst tillgodoser grundläggande mänskliga behov. En väl hanterad och utvecklad sångröst stärker språkutvecklingen och självkänslan, sången skapar samhörighet och främjar folkhälsan”, skrev vår vd Susanne Rydén tillsammans med Mikael Bränvall, vd för Svensk Scenkonst i ett debattinlägg inför Riksting för västerländsk konstmusik i Stockholm den 14 mars 2019. UNGA Musik i Syds verksamhetschef Annika Johansson och utvecklingsansvariga Anna-Carin Fogelqvist närvarade. Huvudteman var konstmusiken ur ett regionalt perspektiv, barns sång samt talangutveckling för unga musiker. Söker du argument för att lyfta mer sång i förskolan?

Kungl. Musikaliska Akademien: Barns sång - ett nationellt upprop

”Musikens roll i skolans undervisning har i det närmaste försvunnit och det finns en stor oro över att barn inte längre får tillgång till sin röst. Kungl. Musikaliska akademien har därför påbörjat ett förstudie till det som har ambitionen att bli ett stort, nationellt omfattande projekt, där sångens plats åter blir självklar i förskola och skola.

Den här webbplatsen använder cookies och andra tekniker för att ge dig en bättre upplevelse, analysera hur du och andra använder webbplatsen samt för att tillhandahålla inbäddat innehåll. Avvisa